Reklama

Ekspresowe dania na święta. Sprawdzone pomysły

Przygotowując się do świąt spędzamy zwykle w kuchni długie godziny, a efekt i tak nie zawsze bywa dla nas satysfakcjonujący. Tak jednak nie zawsze musi być! Aby się o tym przekonać, sięgnijcie po nasze przepisy – pozwolą wam one zaoszczędzić sporo sił, czasu i nerwów.

Szybka sałatka z szynką i warzywami

Nie ulega wątpliwości, że Polacy wręcz uwielbiają sałatki, a największym powodzeniem cieszy się oczywiście w naszym kraju klasyczna jarzynowa z majonezem. Można ją podawać na niezliczoną ilość sposobów i z dziesiątkami rozmaitych składników. Jedne wersje są bardziej czasochłonne, inne przygotujemy ekspresowo. Oto przykład "wielkanocnej jarzynowej" należącej do tej drugiej kategorii.

Zaczynamy od ugotowania jarzyn -  dwóch niedużych ziemniaków, dwóch marchewek, jednej średniej pietruszki  - oraz dwóch jajek. Te czynności lepiej wykonać nieco wcześniej, a w oczekiwaniu na to, aż składniki będą gotowe, możemy zająć się czymś innym - choćby dekorowaniem świątecznego stołu. W międzyczasie małą cebulę kroimy w piórka, a opakowanie wędzonej szynki - w kwadraciki lub paski. Pamiętajmy, aby wykorzystać w przepisie szynkę wolną od sztucznych konserwantów i wzmacniaczy smaku - taką jak np. Sokołów Naturrino. Gdy warzywa są już miękkie, odcedzamy je i kroimy w kostkę, a następnie łączymy z pokrojonym, ugotowanym jajkiem, puszką zielonego groszku, szynką i małym słoiczkiem majonezu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę możemy podawać z dodatkiem ulubionych przypraw, natki pietruszki lub świeżo posiekanego koperku. Jeśli ma być ozdobą świątecznego stołu, możemy ją także udekorować kiełkami rzeżuchy lub, jeśli czas nam pozwala, fantazyjnie wycinaną rzodkiewką.

Reklama

Biała kiełbasa zapiekana z kiszoną kapustą

To danie polubią z pewnością wszyscy miłośnicy wyrazistych, zdecydowanych smaków i prawdziwej, białej kiełbasy. Całe danie da się przygotować w zaledwie kwadrans - poszczególne składniki wystarczy tylko odpowiednio przygotować, podsmażyć a następnie wstawić do piekarnika. Później magia będzie działa się już sama - nam pozostanie jedynie od czasu do skontrolować, czy kiełbasa równomiernie się rumieni.

Przygotowanie tego dania jest banalnie proste. Na początek będziemy potrzebować pół kilograma kiszonej kapusty, jedną cebulę oraz trzy średnie marchewki. Drobno pokrojoną cebulkę smażymy na patelni. W tym czasie marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy ją z kiszoną kapustą, następnie dodajemy je do zarumienionej cebulki. Całość dusimy przez kilka minut, po czym zalewamy szklanką wody, lekkiego bulionu lub - jeśli oczywiście nie planujemy podawać dania dzieciom - 300 ml białego wina lub jasnego piwa. Do duszonych warzyw dodajemy cały słoik koncentratu pomidorowego, przyprawy (jałowiec, liście laurowe, kminek) i poszatkowane śliwki. Wszystko mieszamy jeszcze przez chwilę, a następnie przekładamy do brytfanny lub innego naczynia żaroodpornego. Na uduszonych warzywach układamy białą kiełbasę. Całość zapiekamy pod przykryciem. Gdy kiełbasa zrobi się rumiana, danie jest gotowe!

Zapiekana kiszona kapusta, podkręcona aromatycznymi przyprawami, i ułożone na niej laski białej kiełbasy skuszą z pewnością każdego, kto rzuci na nie okiem. Pamiętajcie tylko, że kiełbasa, po którą sięgnięcie, powinna być wyprodukowana bez użycia sztucznych konserwantów i wzmacniaczy smaku. My polecamy waszej uwadze białą kiełbasę wieprzową Sokołów Naturrino.

"Roladki" ze schabem i z sałatką jarzynową

"Roladki" ze schabu faszerowane sałatką jarzynową spodobają się każdemu, kto tradycyjne, dobrze znane potrawy lubi podawać w nieco odświeżonej i bardziej nowoczesnej odsłonie. Nie mamy przy tym wątpliwości, że nasze danie przypadnie do gustu wszystkim amatorom finger foods, czyli prostych, niezobowiązujących dań "na jeden gryz".

Pamiętajcie tylko, że przygotowując nasz przepis powinniście sięgnąć po składniki dobrej jakości. My polecamy schab wędzony w plastrach z linii Sokołów Naturrino, bo do jego produkcji nie użyto jakichkolwiek sztucznych wzmacniaczy smaku, a on sam zawdzięcza swój smak naturalnym przyprawom oraz mięsu wieprzowemu wysokiego gatunku. W tym przepisie wszystko zależy przecież od smaku mięsa, które wybierzecie - w tym względzie nie warto iść na kompromisy.

Przygotowanie tej ekspresowej przekąski zaczynamy od ugotowania dwóch jajek oraz dwóch obranych pietruszek. W tym czasie w drobną kostkę kroimy dwa ogórki kiszone, które następnie łączymy z puszką kukurydzy oraz puszką groszku. Ugotowaną pietruszkę i jajka również kroimy w kostkę, a całość przyprawiamy solą i pieprzem i łączymy majonezem. Gotową sałatkę jarzynową zawijamy w plastry wędzonego schabu, a następnie przebijamy wykałaczkami. "Roladki" możemy przed podaniem wstawić do lodówki - schłodzone smakują zdecydowanie najlepiej.

A może inaczej?

Ta ekspresowa, a przy tym elegancka forma podania w formie niewielkich roladek sprawdzi się zresztą na wiele innych sposobów - ogranicza nas tu tylko wyobraźnia... i ilość czasu do świątecznego posiłku. Jako "farszu" możemy użyć rozmaitych, lubianych przez domowników składników, np. podduszonych pieczarek czy pasty jajecznej ze szczypiorkiem. Masz zaledwie dosłownie kilka minut? Posmaruj plastry szynki chrzanowym twarożkiem i dodaj czerwoną paprykę. Świetnie sprawdzi się także puszysty serek i słupki kiszonego ogórka, a nawet posmarowane chrzanem plasterki pasztetu. Takie danie, związane "nitką" ze świeżego szczypiorku będzie prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu i nikomu nie przyjdzie do głowy, że przygotowaliśmy je w zaledwie kilka minut.

Artykuł powstał we współpracy z marką Sokołów.


.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy