Reklama

Wszystko, co musisz wiedzieć o sokach i musach

Soki i musy to witaminy w smart formie – są smaczne, modne i przede wszystkim wygodne. Warto o tym pamiętać nie tylko 30 maja – w Światowy Dzień Soku - ale przez cały rok. Przeczytajcie nasz tekst i przekonajcie się, co jest prawdą, a co szkodliwym mitem na temat soków i musów.

1. Do soków dodaje się substancje słodzące i konserwujące - MIT

Unia Europejska wprowadziła szereg wytycznych, które muszą być przestrzegane przez producentów soków i musów. Przede wszystkim do wszystkich soków owocowych i pomidorowych nie można dodawać żadnych cukrów (np. białego cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, fruktozy oraz glukozy).

Niewielką ilość cukrów można dodawać tylko do soków warzywnych i owocowo-warzywnych w celu poprawy walorów smakowych. Słodki smak soki zawdzięczają wyłącznie naturalnie występującym w owocach cukrom. Do wszystkich soków nie można również dodawać sztucznych barwników, aromatów i konserwantów. Z tego powodu podawanie soków  nawet małym dzieciom jest zupełnie bezpiecznie.

Reklama

2. Soki i musy są elementami zbilansowanej diety - FAKT

Owoce i warzywa leżą u podstaw słynnej "Piramidy żywienia", a soki i musy powstają właśnie ze świeżych (a także chłodzonych lub mrożonych) owoców lub warzyw. Soki i musy zawierają wiele witamin (np. C, E, A - w postaci beta-karotenu), cennych składników (np. polifenole) i minerałów.

W przypadku soków przecierowych i musów warto wspomnieć także o błonniku, który nie ulega trawieniu i nie ma kalorii, ale reguluje pracę układu pokarmowego. Regularne spożywanie soków poprawia odporność (dzięki zawartości witaminy C), stan skóry i włosów (witaminy A i E) oraz pracę jelit (błonnik, pektyny).

3. Soki tuczą - MIT

To jeden z najczęściej powtarzanych mitów dotyczących soków. Liczne badania naukowe potwierdzają, że soki nie  przyczyniają się do problemów z otyłością. Ich wartość odżywcza i kaloryczność jest praktycznie taka sama jak owoców czy warzyw, z których sok został wyprodukowany. Jak napisaliśmy wcześniej, do 100 proc. soków nie wolno dodawać  żadnych substancji słodzących.

Produkty te zawierają jedynie  cukry występujące w owocach naturalnie. Warto także wiedzieć, że 1 szklanka soku (tj. 200 ml) dostarcza 1/20 dziennego zapotrzebowania na energię kobiet i 1/25 zapotrzebowania mężczyzn. Pijąc zalecaną porcję soku dziennie możemy mieć pewność, że nie utyjemy, za to uzupełnimy naszą dietę o ważne składniki odżywcze.

4. Podczas pasteryzacji soków wykorzystuje się naturalne metody - FAKT

Soki owocowe i warzywne poddawane są  procesowi pasteryzacji, dzięki czemu mają dłuższy termin przydatności do spożycia. Pasteryzacja to proces w pełni bezpieczny i zdrowy, ponieważ polega jedynie na chwilowym podgrzaniu produktu tak, by zniszczyć drobnoustroje i zahamować ich namnażanie się. Wbrew powszechnym przekonaniom, pasteryzacja nie odbiera sokom wartości odżywczych (a wiec witamin, minerałów i błonnika).

Pasteryzacja jest bardzo podobnym procesem do tego, który czasem sami stosujemy w domu podczas robienia przetworów na zimę. W żadnym wypadku dłuższy termin przydatności nie oznacza, że do soków dodawane są konserwanty.

5. Musy są tak samo odżywcze jak soki - FAKT

Produkowane z przecierów owocowych lub owocowo-marchwiowych musy dostarczają organizmowi codziennej porcji witamin, błonnika i składników mineralnych. Wytwarza się je ze zdrowych, dojrzałych, świeżych lub mrożonych owoców i warzyw (np. marchwi, bananów, jabłek, truskawek czy brzoskwiń), które są dokładnie rozdrabniane i przecierane.

Dzięki temu mus (podawany np. na drugie śniadanie lub podwieczorek) może być traktowany jako jedna z 5 zalecanych dziennie porcji owoców i warzyw.

.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy