Kuchnia wielkanocna

Tsoureki - greckie ciasto wielkanocne

W Grecji to ozdobione całymi jajkami ciasto to tradycyjny wielkanocny przysmak.

 

Składniki:

  • 500 ml + 5 łyżek mleka
  • 1 kg mąki
  • 2 opakowania (po 7 g) suszonych drożdży
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • sól
  • 150 g cukru
  • aromat pomarańczowy
  • miąższ z 2 lasek wanilii
  • pół łyżeczki mielonego anyżku
  • żółtko
  • 4 ugotowane na twardo, zafarbowane jajka do dekoracji
  • 1 łyżka oleju
  • 50 g sezamu
  • cukier puder

Przygotowanie:

Reklama

500 ml mleka podgrzać. Mąkę zmieszać z drożdżami. Dodać letnie mleko, masło, jajka, ¼ łyżeczki soli, cukier, aromat pomarańczowy, miąższ z wanilii i anyżek i wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Następnie ręcznie uformować kulę i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Następnie jeszcze raz wyrobić i podzielić na 5 równych części. Uformować ok. 40 cm pasy. Z trzech zapleść warkocz i ułożyć na wyłożonej papierem blasze.

Pośrodku warkocza zrobić wzdłuż wgniecenie, posmarować je żółtkiem roztrzepanym z 5 łyżkami mleka. Dwa pozostałe pasy ciasta skręcić w sznur i ułożyć we wgnieceniu. Ugotowane na twardo zafarbowane i posmarowane olejem jajka wcisnąć w równych odstępach w ciasto. Jeszcze raz posmarować żółtkiem z mlekiem, posypać sezamem. Piec w 175 stopniach ok. 50 minut. Posypać cukrem pudrem.

 

 

 


Czas przygotowania 80 minut

Jedna porcja zawiera 1130 kJ/270 kcal

 


Dowiedz się więcej na temat: kuchnia grecka | Kuchnia świąteczna - Wielkanoc | ciasta
Najlepsze tematy