Reklama

Jak powinna wyglądać wiosenna dieta?

Z tym, jak ważna jest dieta, nikt już nie chce dyskutować. Przekłada się ona na nasze zdrowie i samopoczucie. Co możemy zrobić, by czuć się lepiej?

Przyroda budzi się do życia, a my zaczynamy odczuwać przesilenie wiosenne. Jak możemy poprawić nasze samopoczucie? Spadek formy to efekt diety ubogiej w witaminy i mikroelementy. Skutkuje to problemami z koncentracją i osłabieniem fizycznym. Wpływa również na odczuwanie osłabienia fizycznego, apatii, czy problemy z suchą skórą, zajadami i łamliwymi paznokciami.

Reklama

Dieta powinna dostarczyć nam przede wszystkim niezbędnych witamin i składników mineralnych. Wspomogą one nasz organizm oraz ochronią przed skutkami przesilenia wiosennego. Pamiętajmy o zachowaniu proporcji pomiędzy poszczególnymi składnikami pożywienia.

To, co każdego dnia spożywamy, powinno zawierać m.in. cynk, czyli ryby, chude mięso, nabiał, pełnoziarniste pieczywo i kasze. Aby wzbogacić naszą dietę sięgajmy po marchew, szpinak, brokuły, pomidory, cytrusy i truskawki. Posiadają one dużo witaminy A, C i E, które wspierają odporność.

Kolejne warzywa na liście to rzodkiewka i rzeżucha, bogate w witaminy  B, A, C i składniki mineralne, takie jak cynk wapń i fosfor. Warto też pogryzać pestki dyni i słonecznika, które dostarczą organizmowi magnezu. Spożywajmy też czosnek, który działa bakteriobójczo i wspomaga odporność.

Zadbajmy o regularność posiłków, które będą pełne świeżych i kolorowych składników. Zaleca się dzienne spożywanie 5 porcji owoców i warzyw. Nie zapominajmy, że zdrowa dieta to także odpowiednie nawodnienie! Dorosły potrzebuje około 2 litrów wody dziennie. Sięgaj po naturalną wodę mineralną, taką jak Muszynianka, regularnie.

.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy