Reklama
Wiosenne odchudzanie

Spala tłuszcz i usuwa cellulit. Idealna przekąska!

Wielkimi krokami zbliża się wiosna i coraz częściej będziemy pokazywać te części ciała, które przez całą zimą zakrywałyśmy grubymi swetrami. Oto kilka niezawodnych przepisów na to jak odżywić i uelastycznić skórę.

Śródziemnomorski peeling wygładzający skórę

Dla kogo? Dla osób, które chcą złuszczyć stary naskórek i dodać ciału gładkości oraz blasku.

Efekt? Sól morska jest bogatym źródłem minerałów, m.in.: wapnia, potasu, magnezu. Użyta do peelingu ułatwia drenaż limfatyczny i odświeża skórę. Oliwa zawiera cenne dla skóry witaminy, m.in. odmładzającą witaminę E oraz witaminę F, która chroni naskórek przed utratą wilgoci. Sok z grejpfruta oczyszcza skórę dzięki zawartości aminokwasów. A beta-karoten i witamina C nadają jej ładny koloryt.

Jak to zrobić? Zmieszaj w szklanym lub plastikowym naczyniu oliwę z solą morską. Dodaj sok wyciśnięty z grejpfruta. Jeśli mieszanka jest zbyt płynna, dosyp trochę soli i jeszcze raz dokładnie wymieszaj składniki. Tak przygotowany peeling od razu nakładamy na te części ciała, które chcemy wygładzić. Masujemy je okrężnymi ruchami. Potem spłukujemy skórę pod prysznicem. Ciało jest lekko zaróżowione i wygładzone.

Reklama

Nasza rada: Ponieważ peeling może się osypywać, zabieg najlepiej wykonać w wannie lub kabinie prysznicowej.

Warto wiedzieć! Sok z czerwonych grejpfrutów zawiera najwięcej antyutleniacza (likopenu). Wszystkie odmiany, także żółta i zielona, mają zdolność spalania tłuszczu. Warto je dodawać do wyszczuplających koktajli.

Kompres ujędrniający

Dla kogo? Dla każdej kobiety, która chce uelastycznić i nawilżyć te miejsca na ciele, które są skłonne do przesuszenia.

Efekt? Banany to prawdziwa bomba witaminowa dla skóry. Zawierają witaminy C, E, PP, B1 i B2, a oprócz tego pierwiastki, np. wapń. Składnik ten dodaje witalności skórze dojrzałej, bo usprawnia działanie jej komórek. Natomiast bogaty w witaminę C sok z cytryny poprawia koloryt naszej skóry i dodaje jej blasku.

Jak to zrobić? Banana rozdrabniamy widelcem. Następnie dodajemy do niego jogurt naturalny oraz sok wyciśnięty z cytryny. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, żeby maseczka miała jednolitą konsystencję (można to zrobić mikserem). Kosmetyk nakładamy na leżąco (warto przedtem zabezpieczyć łóżko, np. ręcznikiem, bo maska może spływać). Aby działała jak odżywczy kompres, dodatkowo nakładamy na nią warstwę gazy. Następnie całość przykrywamy lnianym albo bawełnianym ręcznikiem.

Dzięki temu odżywcze składniki maseczki lepiej się wchłoną w skórę. Po upływie kwadransa zdejmujemy maskę i spłukujemy ciało letnią wodą. Skóra jest po zabiegu gładsza, miła w dotyku, bardziej sprężysta.

Nasza rada: Aby gruntownie odżywić ciało, warto taką maskę-kompres stosować raz w tygodniu. Po zabiegu można wklepać balsam nawilżający.

Jolanta Markowska-Grodecka

Olivia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy