Gdy paznokcie się łamią

"Lubię modny manikiur. Jednak moje paznokcie rozwarstwiają się i kruszą, przez co trudno nadać im odpowiedni kształt. Gorzej też nakłada się lakier. Jak temu zapobiec?" - Paulina, 29 lat, Gdańsk

Dobry pilnik i odżywki poprawią kondycję słabych paznokci



Paznokcie mogą się rozwarstwiać z powodu przesuszonej płytki lub niepoprawnie wykonanego manikiuru. Najlepiej więc używać drobnoziarnistego pilnika papierowego (od numeru gradacji 240) lub szklanego. Delikatnie wygładzamy paznokcie polerką o ziarnistości 1200. Tak wypolerowane utrzymają gładkość nawet przez dwa tygodnie.

Metalowe pilniki są zbyt ostre i szarpią płytkę. Paznokcie możemy osłabić, malując je bez podkładu ochronnego. Używając go, zabezpieczymy płytki przed nieprzyjaznymi składnikami chemicznymi i przenikaniem pigmentu lakieru. Łamliwe paznokcie wzmocnią się też po kuracji profesjonalnymi olejkami lub odżywkami na bazie olejków, np. CND (m.in. ze słodkich migdałów), witaminą E i ekstraktów roślinnych.

Reklama

Oliwki nakłada się na paznokieć i pod jego wystającą część. Jeśli regeneracji potrzebuje też skóra wokół paznokci, można zastosować preparaty z kompleksem peptydowo-miedziowym stymulujące produkcję kolagenu i elastyny.

Dzięki dobrej diecie można wzmocnić płytki



Błędy dietetyczne mogą przyczynić się do osłabienia paznokci. Jeśli będziemy wiedziały, czego potrzeba płytkom do prawidłowego wzrostu, wyeliminujemy kłopoty. Podstawowym budulcem paznokci jest keratyna. Za ich giętkość odpowiadają takie pierwiastki jak krzem, magnez, siarka i cynk (w największym stężeniu w paznokciach występują związki krzemu i cynku).

Wykorzystaj to, że najlepszym źródłem minerałów wzmacniających kruche paznokcie są owoce morza i ryby morskie, szczególnie drobno ościste, jak szprotki. Włącz je do swego menu. Dodaj do jadłospisu płatki owsiane, pieczywo razowe oraz orzechy, nasiona. Można ich użyć jako pysznego dodatku do sałatek lub posypać uprażonymi pestkami słonecznika gotowane brokuły.

Oprócz tego na twardość płytki mają wpływ kwasy omega-3, witaminy A i z grupy B. Znajdziesz je m.in. w oleju lnianym. By nie stracił zalet, spożywaj go na zimno. Wystarczą dwie łyżeczki dziennie. Składniki zdrowego menu posłużą też jako odżywka do paznokci: posmaruj je olejem i włóż na noc cienkie, bawełniane rękawiczki.

Kruche paznokcie sygnalizują kłopoty ze zdrowiem

Najczęstszym powodem kruchości paznokci jest tzw. dermatoza zużycia, czyli schorzenia skórne, spowodowane czynnikami zewnętrznymi. Może je wywołać bezpośredni kontakt z drażniącymi detergentami i chemicznymi środkami czystości, jeżeli podczas zmywania i sprzątania nie ochronimy rąk. Warto więc wyrobić sobie nawyk wykonywania prac domowych w specjalnych rękawicach ochronnych.

Oprócz tego po myciu należy nawilżać całe dłonie kremem z witaminami, olejkami, gliceryną. Ważne, by wmasować go też w wały paznokciowe, czyli skórę wokół paznokci. Masaż usprawni także krążenie. Dobre efekty daje natłuszczanie suchych płytek oliwą lub wcieranie kapsułki z witaminą A plus E. Jeśli paznokcie będą nadal kruche, radzę zwrócić się do dermatologa, by nie przegapić problemu zdrowotnego.

Łamliwe paznokcie mogą świadczyć o atopowym zapaleniu skóry lub grzybicy, a to wymaga leczenia. Zdarza się, że osłabione płytki są objawem anemii, problemów z tarczycą, zaburzeń hormonalnych.

Porady ekspertów "Olivii" - stylistka paznokci Malgorzata Ekert - www.ekertnail.pl

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje