Policz swoje kalorie

Każda kobieta pragnie zachować zgrabną i szczupłą figurę. Pałaszując w pośpiechu śniadanie przed wyjściem do pracy lub objadając się wieczorami, zastanawiasz się czasem, ile pochłaniasz kalorii w spożywanym posiłku?

Aby rozsądnie pomóc sobie w utrzymaniu odpowiedniej sylwetki, dobrze jest wiedzieć, czy właściwie pokrywamy potrzeby energetyczne naszego organizmu.

Reklama

Jakie mamy potrzeby?

Po co nam te kalorie?! Są konieczne dla dostarczenia każdej z nas odpowiedniej ilości energii. A bez niej nasz organizm nie byłby w stanie prawidłowo funkcjonować. Każdy proces zachodzący w naszym ciele jest powodowany stosowną ilością dostarczonej energii. Dzięki wiedzy na temat wartości energetycznych spożywanych posiłków, mamy możliwość dokonania zmian w jadłospisie na taki, który będzie dostarczał nam energii na należytym poziomie.

To ile powinniśmy dostarczyć naszemu ciału kalorii, nie jest zależne tylko do wieku, ale również od naszej aktywności fizycznej, w tym rodzaju wykonywanej pracy. Jeśli jesteśmy ciągle w ruchu i nasza praca ściśle powiązana jest z dużym wysiłkiem fizycznym, zapotrzebowanie naszego organizmu rośnie. Jak radzą specjaliści prawidłowo dostarczana organizmowi energia powinna składać się z 30 proc. tłuszczów, 14 proc. białek i 56 proc. węglowodanów. Dla ułatwienia stosowany jest przelicznik 1 g białka dostarcza 4 kcal, 1 g tłuszczu dostarcza 9 kcal, 1 g węglowodanów dostarcza 4 kcal, i alkohol, którego spożycie w ilości 1 g dostarcza nam 7 kcal.

Jeśli nie kontrolujemy wartości odżywczych tego, co jemy, możemy dość szybko doprowadzić nasze ciało do nadwagi, a potem otyłości. Ile, więc dziennie powinnyśmy zapewniać naszemu organizmowi kalorii? Przy ogólnym założeniu przedziału masy ciała 45-70 kg, kobietom w przedziale wiekowym 19-25 lat zaleca się 1950 - 2600 kcal dziennego spożycia. Starsze 26-60 lat powinny zapewnić sobie dziennie 2100 - 2450 kcal. Powyżej sześćdziesiątki mają obniżone zapotrzebowanie do 1850 - 2250. Biorąc za podstawę zalecany poziom spożycia, kobiety ciężarne mają zwiększony przedział o dodatkowe 300 kalorii, a matki karmiące o 500 kalorii.

Jak określić swój wskaźnik masy ciała?

Wiemy już, jakie mamy zapotrzebowanie energetyczne. Ale jak możemy określić nasza przynależność do grup kobiet zagrożonych otyłością lub tych z niedowagą? Rzecz jasna, wizualnie jesteśmy w stanie nieraz z miejsca potwierdzić, że ważymy za mało lub za dużo. Stając po kąpieli przed lustrem filtrujemy wzrokowo wszystkie nasze mniejsze i większe wałeczki. Ale nie zawsze ich ilość świadczy o nadwadze. Z drugiej strony mocno zarysowujące się kości bioder i żeber od razu mówi nam o zbyt niskiej wadze. Bezpieczniej i lepiej dla nas samych jest dokładnie sprecyzować wyznacznik naszej wagi, aby w przypadku konieczności wprowadzenia odpowiednio dobranej diety, mieć wiedzę na temat zbędnych czy potrzebnych kilogramów. Jak się do tego zabrać?

Na szczęście naukowcy opracowali odpowiedni wzór przyjmowany do wyliczeń. Jest to tak zwany wskaźnik Queteleta masy ciała, czyli BMI - Body Mass Index. Na jego wyliczenie pozwala wzór:

BMI = masa ciała wyrażona w kg : wzrost w metrach.

Dowiedz się więcej na temat: makaron | śledź | wino | szklanka mleka | czekolada | kalorie | plaster | szklanka | odchudzanie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje