Probiotyki na płaski brzuch

Wokół nas roi się od mikroorganizmów. Nasze ciało jest również siedliskiem przeróżnych drobnoustrojów.

Kiedyś uważano, że wszystkie bakterie są szkodliwe dla człowieka. Ale wraz z rozwojem mikrobiologii okazało się, że niektóre mikroorganizmy są nam niezbędne do życia i prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Reklama

Człowiek już od dawna wykorzystywał dobroczynną moc bakterii, np. spożywając kiszonki czy zsiadłe mleko - efekt pracy tzw. bakterii kwaszących. Postęp w nauce i medycynie umożliwił nam odkrywanie i izolowanie poszczególnych szczepów bakterii i wykorzystywanie ich m.in. do produkcji żywności.

Podstawowym czynnikiem regulującym działanie układu trawiennego i odpornościowego, jest obecna w jelitach flora bakteryjna. Dotychczasowe prace badawcze wykazały, że mikroflora jelitowa wywołuje korzystny efekt zdrowotny, reguluje procesy trawienia zapobiegając zaparciom i biegunkom, wpływa na przyswajalność substancji mineralnych, funkcjonowanie systemu odpornościowego oraz na obniżenie ryzyka rozwoju niektórych nowotworów.

Bakterie probiotyczne, zwane także "probiotykami", należą do grupy bakterii mających niezwykle korzystny wpływ na funkcjonowanie naszych jelit, a także całego organizmu. Nazwa bakterie probiotyczne (z greckiego "pro bios" - dla życia ) jest zastrzeżona dla żywych mikroorganizmów zdolnych do przeżycia w przewodzie pokarmowym o prozdrowotnych właściwościach.

Probiotyki dostępne są m.in. w produktach mlecznych fermentowanych, czasem niepoprawnie określanych mianem jogurtów. Błąd w nazwie polega na tym, że zwykły jogurt zawiera szczepy jogurtowe bakterii, a nie szczepy probiotyczne.

Bakterie probiotyczne doskonale przeżywają w takich produktach, ponieważ mleko jest ich naturalnym środowiskiem. Dlatego - jak tłumaczą eksperci Activii, jogurtu probiotycznego - korzyści zdrowotne wynikające z ich spożywania są większe niż tylko te związane z ich wartością odżywczą.

PIĘĆ RAD, JAK ZACHOWAĆ PŁASKI BRZUCH, opracowanych przez dr Agnieszkę Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia

1. Nie stosuj głodówek.
Jedz regularnie kilka małych posiłków dziennie!
Pamiętaj, że częste stosowanie głodówek wpływa na rozregulowanie pracy jelit i nie sprzyja ich prawidłowej pracy. Najkorzystniejsze dla naszego zdrowia i sylwetki jest spożywanie 4 - 5 małych posiłków dziennie.

2.Jedz więcej błonnika!
Błonnik znajdujący się między innymi w pokarmach pochodzenia roślinnego jest ważnym składnikiem mającym istotne znaczenie dla prawidłowej pracy przewodu pokarmowego. Nie jest on trawiony, ale zwiększa objętość substancji resztkowych, co poprawia pasaż jelitowy, a przez to usuwanie z przewodu pokarmowego zbędnych i szkodliwych substancji.

3.Pij więcej wody!
Bardzo ważnym składnikiem dla prawidłowej pracy jelit jest spożywanie odpowiedniej ilości płynów. Szczególnie polecane jest picie niegazowanej wody mineralnej. Pij 1,5 - 2 litrów płynów dziennie. Pamiętaj, że alkohol odwadnia organizm i nasila zaparcia.

4.Zażywaj ruchu!
Aktywność fizyczna pomaga w zwalczaniu zaparć poprzez mechaniczne oddziaływanie mięśni brzucha i przepony na jelita. Postaraj się poświęcić przynajmniej 30 min. 3-4 razy w tygodniu na aktywność fizyczną (np. aerobik, lekki jogging czy szybki marsz). Wpłynie to na poprawę pracy jelit, ale także przyniesie wiele innych korzyści zdrowotnych.

5. Spożywaj jogurty probiotyczne.
Badania przeprowadzone przez Centrum Badawcze Danone Vitapole potwierdzają, że jogurty probiotyczne dzięki zawartości unikatowych bakterii probiotycznych w naturalny sposób wpływają na skrócenie czasu pasażu jelitowego.

Dowiedz się więcej na temat: bakterie | probiotyki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje