Witaminy dla skóry

Na naszych stołach królują teraz owoce. Świeże, pachnące i zdrowe są znakomitym lekarstwem dla organizmu. Nie zapominajmy jednak i o ich zewnętrznym działaniu na skórę.

Okłady w postaci specjalnych maseczek upiększających to także porcja zdrowia. Zielone części roślin bogate są w chlorofil, który od lat powszechnie stosowany jest w kosmetyce, jako środek odmładzający. Wykorzystujmy go więc, ile tylko się da.

Reklama

• Posiekany szpinak połączyć z rozgotowanym w mleku ziemniakiem i w postaci ciepłej papki nałożyć na twarz i szyję. Maseczka ta dostarcza skórze witamin z grupy B.

• Młode listki pokrzywy, zielonej pietruszki, babki i rumianku posiekać, dodając dla zagęszczenia łyżkę mąki ziemniaczanej lub mleka w proszku. Otrzymaną papkę nałożyć na twarz i szyję. Maseczka stanowi wspaniały zastrzyk witaminy C.

Do zrobienia maseczek można wykorzystać również bogate w witaminy owoce.

• Ucieramy na miazgę garść malin i aby sok nie ściekał, zagęszczamy, jak w poprzedniej maseczce. Smarujemy twarz i szyję. Trzymamy ten okład około 20 minut. Skóra otrzymuje w tym czasie sporo witaminy C.

• Ucieramy dwie młode marchewki, mieszamy je z żółtkiem i łyżką mąki ziemniaczanej. Nakładamy na 20 minut na twarz i szyję. Jest to bogate źródło witaminy A.

Maseczki chlorofilowe i owocowe nadają się do każdej cery, z wyjątkiem uczulonej na któryś ze składników. Każdą z nich można stosować raz w tygodniu. Pamiętajmy o umyciu twarzy przed nałożeniem maseczki i wklepaniu kremu nawilżającego po jej zmyciu. Czas trzymania maseczki - 15-20 minut. Odżywiona w ten sposób skóra nabierze świeżego i ładnego kolorytu.

Dowiedz się więcej na temat: maseczki | owoce | witaminy

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje