Zdrowa skóra na talerzu

W pielęgnacji skóry niezwykle ważne jest prawidłowe odżywianie. Zdaniem dermatologa i farmaceuty dr. Howarda Murada podstawą diety powinny być owoce i warzywa, które dostarczają niezbędnych witamin oraz minerałów, są również źródłem wody.

Na liście produktów, które warto mieć w swojej spiżarnianej kosmetyczce, znalazły się mango - bogate źródło witaminy C oraz marchew
Na liście produktów, które warto mieć w swojej spiżarnianej kosmetyczce, znalazły się mango - bogate źródło witaminy C oraz marchew123RF/PICSEL

"Pielęgnacja skóry to swego rodzaju element opieki zdrowotnej. Jeśli to zrozumiemy, zobaczymy, że wszystko jest ze sobą połączone" - podkreśla dr Howard Murad, dermatolog i farmaceuta.

Ekspert uważa, że w pielęgnacji skóry niezwykle ważne jest prawidłowe odżywianie. Podstawą są owoce i warzywa, które nie tylko dostarczają niezbędnych witamin oraz minerałów, ale przede wszystkim są pokarmami naturalnie bogatymi w wodę.

Wśród produktów, które Murad określa mianem największych przyjaciół naszej skóry znalazły się m.in. brokuły. Są one uznawane za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie, nic dziwnego, skoro zawierają przeciwutleniacze, są również bogatym źródłem witaminy C.

Na liście produktów, które warto mieć w swojej spiżarnianej kosmetyczce, znalazły się również mango - bogate źródło witaminy C oraz marchew, która podobnie jak mango jest bogata w beta-karoten. Doskonałym "kosmetykiem" są również maliny i jagody.

Dbając o swoją skórę warto również sięgnąć po pomidory, które dostarczają nam witamin A i C oraz likopenu, dzięki czemu wzmacniają układ odpornościowy. Z kolei ananas to źródło witaminy C oraz enzymu pomocnego w zwalczaniu stanów zapalnych. Działanie przeciwzapalne wykazuje również imbir i czosnek. W diecie sprzyjającej pięknej skórze nie powinno zabraknąć cebuli - zawiera ona związki siarki, które pomagają odtruwać organizm i zwalczać wypryski.

Murad podkreśla również wagę produktów bogatych w zdrowe tłuszcze. Nasiona dyni mają działanie przeciwzapalne oraz zawierają kwas alfa-linolenowy i kwasy tłuszczowe omega-3. Podobnie jak siemię lniane, które pomaga zatrzymać wodę w komórkach. (PAP Life)

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas