Reklama

Dieta 3D chili. Schudniesz 8 kg w 4 tygodnie

Trójwymiarowe spalanie kalorii, czyli na trzech płaszczyznach: przyspieszenie metabolizmu, lepsze trawienie, sprawna praca jelit. Wszystko to dzięki trzem grupom specjalnie dobranych przypraw, którymi doprawiamy każde danie. Tak najkrócej można określić 28-dniową dietę 3D chili. Jesz smacznie, bez liczenia kalorii.

Na czym polega: Tajemnicą nowego sposobu odchudzania opracowanego przez amerykańską dietetyczkę jest stosowanie wielu przypraw. Wpływają na pracę układu pokarmowego, przyspieszając przemianę materii. Podstawową przyprawą w tej diecie jest papryka chili oraz inne przyprawy z grupy czerwonych, które zawierają kapsaicynę.

To składnik, który rozgrzewa, poprawia krążenie, przyśpiesza proces spalania tkanki tłuszczowej. Ale niezbędne są też przyprawy koloru żółtego i zielonego. Pozwala schudnąć bez głodowania i niedoborów witamin. Ciało staje się jędrniejsze, szybciej możesz pozbyć się cellulitu.

Reklama

Jesz pięć niewielkich posiłków w regularnych odstępach czasu, najlepiej co 3 godziny. Między posiłkami już niczego nie podjadaj, ale pamiętaj o wypijaniu codziennie przynajmniej 2 litrów płynów, najlepiej niegazowanej wody mineralnej. Jeśli trudno ci ją pić, spróbuj poprawić jej smak dodając cytrynę, limonkę czy listki świeżej mięty.

Szybciej będziesz chudła, jeśli zadbasz o 8-godzinny sen, a każdy dzień rozpoczniesz od zjedzenia śniadania. Doprawiaj je głównie przyprawami zielonymi. W codziennym jadłospisie powinnaś jednak uwzględnić każdy kolor przyprawy.

Z czego zrezygnować: Powstrzymaj się od jedzenia tłustych, smażonych mięs, tłustych wędlin, frytek, pizzy, białego pieczywa. Zrezygnuj z ciast i lodów. Niedozwolone są słodzone napoje gazowane.

Co można jeść: Możesz jeść niemal wszystko, nawet produkty, które w innych dietach odchudzających są zakazane, np. makaron czy mozzarellę. Porcje powinny być jednak niewielkie, a wszystkie potrawy odpowiednio dosmaczone polecanymi przyprawami. Jedz pikantnie!

Wybieraj: chude mięso, drób (kurczak i indyk bez skóry), ryby, np. tuńczyk w sosie własnym, dorsz, pstrąg;

- chude wędliny, np. z indyka lub kurczaka;

- nabiał – jogurt naturalny, owocowy, mleko, kefir, jajka, chudy twarożek, mozzarella, feta;

- chleb ciemny (najlepiej żytni razowy), musli bez cukru, makaron razowy, brązowy ryż, kasze;

- warzywa np. różne gatunki sałat, roszponka, rukola, pomidory, papryka, cykoria, por, ogórki, papryka czerwona i zielona, a także kiszone, marchew i soki warzywne, np. sok pomidorowy, marchewkowy;

- owoce, np. jabłka, grejpfruty, pomarańcze, mango, banany

- inne przyprawy poza wymienionymi w trzech grupach: np. musztarda, czosnek, chrzan, sos tabasco.

Więcej o diecie 3D chili na 28 dni na www. dieta3d.pl

Opracowała Anna Gumowska

Przykładowe menu

Śniadanie: twarożek ziarnisty doprawiony 3 łyżeczkami słodkiej papryki, siekanym szczypiorkiem, kromka chleba pełnoziarnistego.

II śniadanie: kefir zmiksowany z cynamonem i imbirem.


Obiad: papryka nadziewana. Ugotuj brązowy ryż w osolonej wodzie z dodatkiem curry. Wymieszaj z mielonym, doprawionym solą i pieprzem mięsem z indyka i zeszkloną na patelni cebulką. Nadziej wydrążoną paprykę i zapiecz.

Podwieczorek: szklanka soku pomidorowego z odrobiną pieprzu i chili.

Kolacja: sałatka z makaronem i tuńczykiem. Ugotowany makaron wymieszaj z tuńczykiem odsączonym z puszki, pokrojonym ogórkiem kiszonym, łyżką ziół prowansalskich, pieprzem, solą, czosnkiem.

Zdaniem eksperta. Anna Galczak-Kondraciuk - dietetyk

Wady i zalety

Ostre przyprawy przyspieszają przemianę materii, dlatego też można je stosować jako produkt sprzyjający odchudzaniu. Dieta nie wymaga głodowania, a posiłki są urozmaicone i smaczne.

Przed odchudzaniem się radziłabym jednak porozmawiać z lekarzem pierwszego kontaktu. Szczególnie powinny to zrobić osoby, które mają jakieś dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Z powodu obecności ostrych przypraw dieta ta nie jest odpowiednia, gdy cierpimy na wrzody żołądka, refluks żołądkowy, polipy na jelitach czy ich uchyłkowatość. Na pewno nie powinny jej stosować karmiące mamy.

Przyprawiaj!

Żółte przyprawy poprawiają trawienie, przyspieszają przemianę materii. Stosuj kardamon, imbir, cynamon, curry.

Zielone przyprawy są aromatyczne, działają łagodząco na układ pokarmowy. Wybieraj oregano, bazylię, miętę, tymianek, szałwię.

Czerwone przyprawy nadają pikantny smak potrawom, hamują apetyt, przyspieszają spalanie kalorii. Przyprawiaj pieprzem, pepperoni, chili.

Świat kobiety
Dowiedz się więcej na temat: dieta | chili | obiad | Kolacja | wady
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy