Reklama

Jak smakowicie fotografować jedzenie?

Fotografie jedzenia zajmują coraz więcej miejsca w naszych smartfonowych galeriach. Czasem od pięknych dań wprost nie można oderwać wzroku i... aparatu. Fotograf Piotr Haltof dzieli się kilkoma radami, które sprawią, że zdjęcia jedzenia będą jeszcze bardziej smakowite.

"Zamiast zdjęć z wakacji, królują fotki z restauracji - to powiedzenie, które niedawno znalazłem i sądzę, że najlepiej oddaje ono zjawisko, jakim jest food porn. W całej modzie na jedzenie i gotowanie dostrzegamy również estetyczny walor jedzenia i coraz chętniej dokumentujemy jedzone dania na zdjęciach" - przyznaje fotograf Piotr Haltof.

Ten trend stał się popularny głównie za sprawą smartfonów i możliwości szybkiego robienia zdjęć, ich obróbki i dzielenia się nimi na portalach społecznościowych. Jednak nawet przy tak "masowej" ilości zdjęć, warto poświęcić chwilę na stworzenie ciekawej kompozycji.

Reklama

"W trakcie profesjonalnych sesji zdarza się, że wykonanie jednego zdjęcia potrawy zajmuje nam kilka godzin i wymaga wielu przygotowań. W restauracji nie mamy na to czasu. Jesteśmy głodni, danie za chwile nam wystygnie i przy tym straci swoje walory estetyczne. Dlatego w fotografii jedzenia tak ważna jest szybkość robienia zdjęć, którą umożliwiają smartfony. Jednak nawet w takiej sytuacji warto zastanowić się nad kompozycją dania" - przekonuje fotograf.

Piotr Haltof przekonuje, że bardzo ciekawe zdjęcia możemy zrobić nie tylko zaraz po podaniu posiłku, ale również w trakcie jedzenia.

"Doskonałe efekty możemy uzyskać fotografując danie, które jest napoczęte, talerz może być ubrudzony sosem, można ukroić kawałek mięsa, położyć sztućce na talerzu - tak, aby do całej kompozycji dodać trochę życia, energii. Zdjęcie jedzenia nie musi być statyczne, wprowadzenie zamętu na talerzu nadaje fotografii rytmu" - przekonuje fotograf.

Innym elementem kąt robienia zdjęć - niektóre dania będą prezentowały się lepiej sfotografowane od góry np. sałatki, jednak dania warstwowe takie jak kanapki, hamburgery czy desery wyglądają lepiej, gdy sfotografujemy je od "frontu".

"Przy fotografii jedzenia polecam tryb makro - który pozwoli nam uwydatnić wiele szczegółów dania, jego strukturę, detale. Jest to stosunkowo łatwe do zrobienia zdjęcie, które uwydatnia zalety i smakowitość dania" - dodaje fotograf.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy