Reklama

Ocet jabłkowy pomoże w odchudzaniu

Przyspiesza spalanie tłuszczu i wspomaga przemianę materii – domowy ocet jabłkowy może okazać się sprzymierzeńcem w diecie odchudzającej.

O tym, że jabłka wspomagają odchudzanie wiadomo od dawna. Jednak bronią przeciw zbędnym kilogramom, może być też, przygotowany na bazie ich skórek ocet.

Taki własnoręcznie przygotowany ocet jest doskonałym dodatkiem do sałatek, sosów czy mięs. Można również pić sam ocet rozcieńczony wodą. Jednak jeśli zdecydujesz się na taką kurację, zachowaj rozsądek -  zalecana dawka octu jabłkowego to 1-2 łyżeczek dziennie, rozcieńczona w szklance wody. Należy pić go przed posiłkami, trzy razy dziennie, ale nie dłużej niż przez okres kilku tygodni.

Reklama

Dlaczego ocet wspomaga odchudzanie? Wszystko dzięki zawartym w nim pektynach, które przyspieszają przemianę materii. Dodatkowo, ocet hamuje apetyt oraz pomaga usunąć nadmiar wody i toksyn z organizmu.

Jednak nie należy się łudzić - samo picie octu nie spowoduje utraty wagi. Aby zgubić zbędne kilogramy, należy przede wszystkim ograniczyć ilość spożywanych kalorii, spożywać regularne posiłki na bazie zdrowych produktów oraz uprawiać sport.

Jak przygotować ocet jabłkowy?

Składniki:

  • 80 dkg skórek z jabłek
  • 10 dkg cukru
  • 1 litr wody

Przygotowanie:

Skórki zalać gorącą wodą z cukrem i odstawić na około 10 dni. Po tym czasie przefiltrować ocet przez gazę. Ocet jest gotowy po ok. 40 dniach.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy