× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Przyprawy, które odchudzają

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Używasz tylko soli i pieprzu? Czas z tym skończyć i sięgnąć po inne przyprawy. Takie, które pomogą ci być szczupłą

Zdjęcie

Temu co jemy smak i aromat nadają przyprawy. A wszystko dzięki olejkom eterycznym, które zawierają. To one właśnie mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie: nie tylko poprawiają krążenie, ale przede wszystkim wspomagają układ trawienny i przyspieszają spalanie zbędnego tłuszczu. Udowodnili to lekarze z Chicago w USA, którzy przebadali 2,5 mln osób. Połowa z nich przez pół roku spożywała dania zawierające przyprawy. Schudły nawet 14 kg. A reszta osób, jedząca potrawy nieprzyprawione zaledwie 3 kg. A oto lista tych przypraw, które powinny używać osoby odchudzające się:
- imbir - przyspiesza przemianę materii. Idealna do mięs, ryb, zup i warzyw;

Reklama


- chilli - poprawia trawienie. Pasuje do drobiu i warzyw;
- tymianek - wspomaga trawienie tłustych potraw. Doskonały też do drobiu i warzyw;
- kolendra - działa moczopędnie i polepsza trawienie. Stosuje się ją głównie do potraw kuchni orientalnej;
- bazylia - wspomaga trawienie tłuszczu i białek. Nadaje się szczególnie do sałatek;
- rozmaryn - ułatwia trawienie tłuszczu. Stosuje się go do wołowiny i ziemniaków;
- majeranek - idealnie zastępuje sól. Przyspiesza przemianę materii, zapobiega wzdęciom. Używa się go do wszelkich dań mięsnych i do roślin strączkowych;
- kminek - zwiększa wydzielanie żółci i soków żołądkowych. Pasuje do dań z kapusty, do mięs oraz do ryb;
- koper - wspomaga pracę jelit. Doskonały do warzyw.

Kiedy przyprawy dodawać do dań

Większość przypraw należy dodać pod sam koniec gotowania. Wyjątkiem jest tylko imbir, który potrzebuje zdecydowanie więcej czasu, aby uwolnić swój smak i aromat. Dlatego trzeba go dodawać już w połowie gotowania.

Jak je przechowywać

Aby przyprawy zachowały najwięcej swoich właściwości, trzeba przechowywać je w szczelnie zamkniętych opakowaniach i w suchym, ciemnym miejscu.

Biały serek z tymiankiem

Składniki na 1 porcję, ok. 120 kcal. Żelatynę (pół łyżki) rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku. Śmietankę 30-proc. (pół szklanki) ubić, połączyć z twarożkiem (10 dag) i rozpuszczoną żelatyną. Do masy serowej dodać mieszankę posiekanych ziół: bazylię, tymianek, majeranek (łyżeczka), doprawić solą i pieprzem. Piankę przelożyć do foremek, odstawić do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu wyjąć z foremek.

Lekki bigosik z kminkiem

Składniki na 1 porcję, ok. 230 kcal. Cebulę (pół) pociąć w kostkę, szynkę (5 dag) w paski. Marchewkę i cukinię (pół) pokroić w plasterki, fasolkę szparagową (5 dag) na części. Wszystko wrzucić do dużego rondla, podlać olejem (łyżka), chwilę podsmażyć. Wymieszać z koncentratem pomidorowym (1/4 małej puszki), podlać wodą. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem. Dusić pod przykryciem ok. 20 min.

Pierś kurczaka z szałwią

Składniki na 1 porcję, ok. 290 kcal. Pierś z kurczaka (jeden filet) oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na grube plastry, oprószyć solą i pieprzem. Na każdy plaster mięsa położyć szałwię (2 listki), dobrze owinąć wędzoną szynką (plaster) oraz spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać olej (łyżka), smażyć plastry mięsa po 5 minut z każdej strony. Osączyć z tłuszczu. Ułożyć na talerzu. Mięso podawać ze szpinakiem.

Kartoflanka z imbirem

Składniki na 1 porcję, ok. 180 kcal. Ziemniaki (2) i włoszczyznę (1/4 pęczka) obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać wrzącą wodę (pół litra). Dodać listek laurowy, ziele angielskie (3 ziarenka) oraz pokruszoną kostkę bulionową (pół). Gotować około 30 minut. Cebulę (1/4) i czosnek (ząbek), obrać, posiekać, zeszklić na oleju (łyżka). Wrzucić do zupy, gotować jeszcze około 6 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Diety

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Zabrzański dietetyk każdemu pomoże schudnąć

    Dietetyk pomoże prawidłowo obliczyć wskaźnik masy ciała, ustali dietę, podpowie czy konieczna jest dalsza diagnostyka - w Szpitalu Miejskim w Zabrzu wystartował Dietetyczny Punkt Konsultacyjny.... więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 74

Reklama

Skomentuj artykuł: Przyprawy, które odchudzają

Przejdź do forum »

Wasze komentarze (15)

Dodaj komentarz
Bea

~Bea -

bo po nich bieganie od okna do okna i wietrzenie lub długi spacer, żeby nie zanieczyszczać atmosfery w okolicy. Wszystkich pozostałych używam niemało i mam chudnięcie wsteczne.

(...)

~(...) -

gdyby ich moc chudniecia mowila prawde,to moja osoba powinna byc juz niewidoczna.Widoczny jest tylko portfel produkujacych przyprawy.

Kryst

~Kryst -

tylko rzeczywistosc,pwenie,ze byscie chcialy pyk zjem i schudne,to sa lata systematycznosci,dziewczyny jam mam 56 lat i ciagne rozmiar 38,i ciagle przyzwyczajenia wlasnie do przypraw i zielonej herbatki ze sproszkowanym imbirem i lyzeczka miodu na dzien dobry i usmiech zmieszany z pozytywnym mysleniem,powodzenia i wiecej wiary

Aga

~Aga -

nie tylko w jedzeniu, ale i w napojach, bardzo lubię aromatyczną herbatę Indian Chai Masala Irvinga, lubię ją pić zwłaszcza w sezonie jesiennym i w zimę, bo kojarzy mi się z latem, i jakoś się nie zastanawiam, czy pomaga schudnąć.

gośc

~gośc -

te przyprawy pomagają schudnąć przy odpowiedniej diecie...

engelchen86

~engelchen86 -

tu już chyba przegieliście

Alexandra

~Alexandra -

Ja też nie.Co za bzdury!Przyprawy może trochę ułatwiają trawienie ale na pewno nie odchudzają.Używam chyba wszelkich możliwych dostępnych na naszym rynku przypraw i nie schudłam od tego ani grama.Ostatnio na przyprawy z allegro wydałam grubą kasę i nie po to żeby schudnąć ale żeby lepiej smakowało, pachniało i wzdęciom zapobiegało..(polecam oregano w dużych ilościach także zalane wrzątkiem do picia - 1 czubata łyżeczka zalana pół kubka gorącej wody na kilka minut i wypić między posiłkami.Dobre dla kogoś kto nie lubi lub nie może ta jak ja majeranku).Jeśli chodzi o smak to testuję właśnie shaormę, sumak, garam i tandori masala, czubrycę i inne.Ubolewam że w sklepach nie ma takich przypraw - same oklepane - sprawdzone i znudzone.Polecam suszone pomidory są pyszne i nadają się do wszystkiego prawie!do zup, sałatek,twarożków a nawet na kanapkę!!!

Gaja

~Gaja -

Wcale nie chudne.Podejrzewam ,ze to artykul sponsorowany.

stosujaca

~stosujaca -

imbir wspaniala przyprawa uwiezcie naprade przemiana materi dziala po zatym ,na przeziebienia do przegotowanej wody nie wzadku zetrzec na tarce kozen dodac cytryne i miod ,bol gardla kawalek imbiru ssac jest ostry ale skuteczny.Polecam szczerze.

Ewa

~Ewa -

Świetny przepis na zupę z imbirem bez imbiru.

Reklama