Roślinna terapia

Imbir i karczochy to rośliny, które pomogą przy typowych, wakacyjnych dolegliwościach.

Wakacyjna dieta obfituje w potrawy tłuste, grillowane oraz w większą niż zwykle ilość używek. Częściej jadamy posiłki późnymi wieczorami, a to dodatkowo zakłóca metabolizm. Spożywamy posiłki z nieznanych źródeł, w przydrożnych restauracjach, co do których nie mamy pewności, jak były przygotowywane i przechowywane.

Reklama

Do tego trudniejsze warunki sanitarne i częsty brak dostatecznej higieny...

Przypłacamy to niestrawnością, zgagą, zaparciami i innymi problemami gastrycznymi. Zagrażają nam również zatrucia pokarmowe.

Czas urlopów to dłuższe niż zwykle podróże i zmiana trybu życia, często dość gwałtowna. Nasze organizmy muszą zmierzyć się z odmienną dietą, a nowe, inne od codziennego, otoczenie wcale nie zawsze przychodzi nam z pomocą. Jesteśmy przeciążeni wysokimi temperaturami, a podczas długich podróży narażeni na chorobę lokomocyjną.

Bywa, że ratujemy się preparatami chemicznymi, które mają łagodzić skutki biesiad, a tymczasem dodatkowo obciążamy nasz układ pokarmowy, szczególnie wątrobę.

Tymczasem niezastąpioną pomocą w "bezawaryjnym" i przyjemnym spędzeniu wakacji mogą nam przynieść preparaty roślinne roślinne, stosowane w ramach tzw. fitoterapii.

Najczęściej znajdują zastosowanie jako środki rozkurczowe, pobudzające wydzielanie soków trawiennych, produkcję i przepływ żółci w zaburzeniach żołądkowych, dróg żółciowych oraz wątroby. Wspomagają także trawienie, ponieważ powodują zwiększenie wydzielania śliny i soków trawiennych żołądka. Zapobiegają bólom brzucha, uczuciu pełności w nadbrzuszu, nudnościom i wymiotom oraz zgadze.

Nie tylko cholesterol

Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) jest dobrze znanych ze swych właściwości leczniczych, oprócz tego ma niezwykle interesujący smak.

Liście karczocha, które zawierają czynne związki regulujące proces trawienia, po raz pierwszy w lecznictwie zastosowano we Francji w XVIII wieku.

Badania naukowe z dziedziny farmakologii doświadczalnej i klinicznej wykazały, że wyciąg z karczocha pobudza wytwarzanie i wydzielanie żółci przez wątrobę oraz ułatwia jej przepływ przez drogi żółciowe. Działa również rozkurczowo. Zapobiega takim objawom jak: uczucie pełności po posiłku, wzdęcia, nudności i bóle brzucha.

Dowiedz się więcej na temat: uczucie | wyciąg | rośliny

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje