"Dmuchaj" na chorobę
Nie każdy wie, że mlecz czy dmuchawiec, mniej znany jako mniszek lekarski, to cenione od dawna ziele lecznicze.
Mniszek rośnie dziko prawie na całym świecie. W wielu częściach Europy uprawia się go dla celów farmaceutycznych.
W lecznictwie stosowane są korzenie, kwiaty i liście. Mniszek zawiera wiele cennych witamin i minerałów, m.in. kwas foliowy, żelazo, wapno, magnez, jod, fosfor, potas, witaminy A i C.
Mniszek stosowany jest przede wszystkim w chorobach układu trawiennego i dolegliwościach wątroby. Działa żółciotwórczo i moczopędnie. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego. Napar z liści zalecany jest przy braku apetytu.
Znajdujące się w mniszku substancje czynne pobudzają działanie wątroby i nerek, dlatego jest on stosowany do leczenia schorzeń, w których należy usuwać toksyny z organizmu. Dzięki nim m.in. wątroba usuwa nadmiar estrogenu i pomaga przywrócić właściwą równowagę hormonalną u kobiet cierpiących na endometriozę i bóle piersi.
Korzeń mniszka ma łagodne działanie przeczyszczające, liście stosowane są na obrzęki. Mniszek ułatwia przyswajanie żelaza, jest więc przydatny w niektórych przypadkach anemii. Obniża też poziom cholesterolu, przeciwdziałając miażdżycy.
Najnowsze badania wskazują, że mniszek lekarski działa przeciwnowotworowo.
W kosmetyce mniszek bywa polecany do oczyszczania i pielęgnacji suchej skóry. Sok z mniszka można stosować do leczenia kurzajek. Odwaru z ziela mniszka dodaje się do okładów lub kąpieli zażywanych przy wypryskach.
Mniszek znajduje też zastosowanie w kuchni. Jego liście można dodawać do sałatek i zup, a z kwiatów robić wino.