Reklama

​Jak zdrowo się odżywiać, pracując zdalnie?

Trwająca pandemia zatrzymała nas w domach, gdzie już nie tylko odpoczywamy, ale także pracujemy. Jednym z największych wyzwań pracy zdalnej, obok efektywności w realizacji codziennych zadań, jest odżywianie.

Jak zatem utrzymać właściwą dietę i nie plądrować lodówki w poszukiwaniu smacznego lekarstwa na nudę?

Praca zdalna, do której zmusiła nas pandemia koronawirusa, bywa kłopotliwa. Choć niewątpliwie ma swoje zalety, dla wielu z nas, przyzwyczajonych do codziennego wychodzenia z domu o poranku i kontaktu ze współpracownikami, może być sporym wyzwaniem. Problemy ze skupieniem i efektywnym realizowaniem powierzonych zadań to wyzwania, z którymi mierzy się obecnie znakomita większość z nas.

Kolejną problematyczną kwestią jest odżywianie. Mając przez cały dzień dostęp do zaopatrzonej lodówki, możemy odczuwać pokusę nazbyt częstego zaglądania do niej. Z drugiej strony, pochłonięci pracą, niekiedy w ogóle zapominamy o jedzeniu, które w normalnych okolicznościach przygotowywaliśmy przed wyjściem z domu lub kupowaliśmy w pracy. Eksperci przestrzegają, że jedzenie bywa w istocie największym wrogiem zdalnego pracownika. Jak zatem uniknąć powszechnie spotykanych żywieniowych pułapek, w które wpadamy pracując w domu?

Reklama

Trzymaj się ustalonego harmonogramu

Doświadczeni w pracy zdalnej freelancerzy podkreślają ogromne znaczenie codziennej rutyny. Poranny prysznic czy zmiana piżamy na "prawdziwe" ubrania to kluczowe nawyki, które sprawiają, że w większym stopniu czujemy, iż jesteśmy w pracy. Pomaga to zachować skupienie i skoncentrować się na tym, co mamy do zrobienia. Konieczność wypracowania tego rodzaju rutyny dotyczy również odżywiania.

Terapeutka żywieniowa Wilma MacDonald wskazuje, że bardzo istotną kwestią jest zorganizowanie sobie dnia w taki sposób, by przypominał normalny dzień pracy - z uwzględnieniem przerwy na lunch oraz najważniejszego posiłku, czyli śniadania. 

- Jedz śniadanie zanim zaczniesz pracę. Najlepszym wyborem jest posiłek na ciepło, jak choćby owsianka z dodatkiem masła orzechowego i owoców albo tosty z jajkiem i awokado. Bogate w białko śniadanie zapewni ci sytość na dłużej, dzięki czemu nie będziesz za godzinę sięgać po przekąskę - wyjaśnia w rozmowie z "Huffington Post".

Posiłki jedz z dala od biurka

Mogłoby się wydawać, że jedzenie przy biurku gwarantuje oszczędność czasu, dzięki czemu możemy zakończyć swoją pracę wcześniej. Niestety, z reguły nie działa to w ten sposób. 

- Bez przerw, twoja koncentracja zacznie maleć, a efektywność się pogorszy. Warto więc jeść z dala od miejsca pracy, a także od urządzeń elektronicznych - wyjaśnia McDonald. I dodaje, że pomoże to nam oczyścić umysł i nabrać sił przed rozpoczęciem kolejnego zadania.

***Zobacz także***

Ogranicz kofeinę, ale pij więcej wody

Kawa budzi nas do życia, dodaje energii i sił witalnych. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej poranka. Pracując w domu, możemy odczuwać pokusę, by częściej sięgać po filiżankę aromatycznej małej czarnej. Kawa, choć ma pozytywny wpływ na zdrowie, nie powinna być spożywana w nadmiarze - wtedy jedynie nam zaszkodzi. 

- Jeśli regularnie pijesz kawę, rób to między 9 a 11 rano - wówczas kofeina, wyzwalając adrenalinę, nie zakłóci naszego naturalnego cyklu snu i budzenia - tłumaczy MacDonald.

Ograniczając picie kawy, zadbajmy jednocześnie o zwiększenie nawodnienia, które jest kluczowe w kontekście zdrowia i dobrego samopoczucia. Odwodnieni czujemy się osłabieni, pogorszeniu ulega nasza koncentracja i wydajność. Warto zatem, jak sugeruje ekspertka, trzymać na biurku szklankę, która będzie nam przypominać o konieczności jej regularnego napełniania. Sprawdzi się woda z plasterkiem cytryny, która doskonale orzeźwia i oczyszcza organizm.

Przygotuj zdrowe przekąski

Podjadanie to prawdziwa zmora osób pracujących zdalnie. Przebywanie w domowym zaciszu wiąże się bowiem z nieograniczonym dostępem do lodówki. Aby nie plądrować jej za każdym razem, gdy poczujemy znużenie, nudę czy irytację, warto przyjrzeć się swoim emocjom. 

- Zanim sięgniesz po kolejną przekąskę, zajrzyj w głąb siebie. Czy jesz dlatego, że faktycznie jesteś głodny, a może, dlatego, że jesteś znudzony, zestresowany lub samotny? Od czasu do czasu zajadamy nasze emocje. Spróbuj zidentyfikować te uczucia. Zamiast jeść pod wpływem impulsu, najpierw napij się wody - sugeruje McDonald.

Dobrym sposobem na wypracowanie zdrowych żywieniowych nawyków podczas pracy zdalnej jest przygotowanie sobie zdrowych przekąsek, takich jak posiekana marchewka i seler z humusem albo daktyle z masłem orzechowym. 

- Dobrym pomysłem są również koktajle, ponieważ nie tylko są bogate w witaminy, ale także nawadniają. Przyrządzaj je na bazie warzyw, dodawaj owoce oraz trochę białka pod postacią nasion chia - instruuje ekspertka. Dzięki wypracowaniu takich nawyków, oprzemy się pokusie sięgania po niezdrowe przekąski i tym samym ograniczymy negatywny wpływ pracy zdalnej na nasze zdrowie i figurę.

***Zobacz także***

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy