Reklama

​Sok z buraków - lista jego zalet nie ma końca!

Choć przez wiele lat buraki były uważane za niespecjalnie wykwintne warzywo, ostatnio przeżywają one swój renesans. Szczególnie popularny jest sok z buraka, prawdziwa bomba witaminowa i remedium na liczne dolegliwości.

Po latach niełaski, burak powraca na salony w wielkim stylu. Coraz głośniej mówi się ostatnio o tym, że bulwa buraka to prawdziwa bomba witamin i mikroelementów, które są niezwykle korzystne dla naszego zdrowia. Nie przypadkiem burak został wpisany na listę tzw. superfoods, czyli produktów spożywczych o najlepszym wpływie na nasze zdrowie, które pomagają uporać się z wieloma chorobami i dolegliwościami.

Kto zatem powinien zaprzyjaźnić się z sokiem z buraka?

Osoby z nadciśnieniem i miażdżycą

Picie soku z buraka poprawia krążenie krwi i w dłuższym okresie sprzyja spadkowi ciśnienia, pod warunkiem, że przynajmniej przez 3 miesiące pijemy codziennie minimum 200 gramów soku. 

Reklama

Poza tym potas, którego sporo znajdziemy w soku z buraków, jest też bardzo korzystny dla serca i układu krwionośnego, a witaminy z grupy B pomagają obniżyć poziom cholesterolu.

Przyszłe matki

Sok z buraka jest niezwykle bogaty w kwas foliowy (200 g buraka pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania), a ten wspomaga prawidłowy rozwój układu nerwowego u dziecka. Dlatego sok z buraków powinien na stałe zagościć w menu kobiet w ciąży, a także tych, które starają się o zajście w ciążę. 

Jeszcze jedno - betanina, czerwony barwnik buraka to przeciwutleniacz, który poprawia płodność.

Osoby, które chcą schudnąć

Sok z buraka to wspaniały sposób na przyspieszenie pracy układu pokarmowego. Pomaga on pozbyć się z jelit złogów pokarmowych, oczyścić je i usprawnić ich pracę. Poza tym, odkwasza organizm, jest bardzo bogaty w błonnik, który poprawia trawienie i zawiera tylko 45 kcal na 100 gram. 

Sok z buraka przyspiesza też pracę wątroby, przez co ułatwia organizmowi proces oczyszczania z toksyn.

Osoby w podeszłym wieku

Lista powodów, dla których osoby starsze powinny na dobre zaprzyjaźnić się z sokiem z buraka jest naprawdę długa. Po pierwsze, udowodniono, że azotany zawarte w soku z buraków poprawiają krążenie krwi, tym samym  stymulują też pracę mózgu, poprawiając koncentrację, pamięć i opóźniając chorobę Alzheimera. 

Poza tym, stymulują też wytwarzanie serotoniny - hormonu szczęścia, który jest odpowiedzialny za nastrój i samopoczucie. Sok z buraka obniża też ciśnienie, korzystnie wpływa na poziom cholesterolu, poprawia odporność i pracę serca.


Osoby z anemią

Sok z buraka jest bogaty w takie składniki, jak żelazo, kwas foliowy i witaminy z grupy B. Wszystkie one wspomagają produkcję czerwonych krwinek i pomagają zwalczać anemię. Poza tym sok ze świeżych buraków to eliksir zdrowia i młodości. 

Znajdziemy w nim także witaminę A, C oraz takie pierwiastki, jak potas, żelazo, mangan, kobalt, wapń, fosfor, sód i wiele, wiele innych.

Sportowcy

Według wyników badań przeprowadzonych w 2012 na uniwersytecie Maastricht, picie soku z buraków podnosi poziom azotanów we krwi i poprawia sprawność fizyczną. Objęci badaniem rowerzyści, którzy wypijali dwie szklanki soku z buraków dziennie, pokonywali 10 kilometrowy odcinek na rowerze o 12 sekund szybciej.

Osoby, które często chorują

Sok z buraka ma silne działanie antybakteryjne i antywirusowe, przez co powinno się go pić w czasie chorób o takim pochodzeniu. Poprawia odporność, przyspiesza regenerację w trakcie rekonwalescencji. Poza tym, sok z buraka przyspiesza produkcję krwi, w tym także białych krwinek, co poprawia odporność.

Osoby zagrożone nowotworem

W jaki sposób sok z buraka pomaga chronić organizm przed chorobami nowotworowymi? Przede wszystkim, dzięki betaninie, czyli czerwonemu barwnikowi, który jest odpowiedzialny za czerwony kolor tego warzywa. Betanina jest silnym antyoksydantem, pomaga zwalczać wolne rodniki, dzięki czemu działa antyrakowo.

Warto pamiętać, że największą wartość odżywczą ma sok z buraka surowego, przyrządzony przy użyciu sokowirówki. Gotowanie i pieczenie poprawia smak buraków, ale niszczy ich dobroczynne składniki.


INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy