3 powody, dla których warto jeść śniadania

Ludzie regularnie spożywający poranny posiłek są zwykle zdrowsi niż ci, którzy tego nie robią. Śniadanie dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych.

1. Dieta osób jedzących śniadania jest lepiej zbilansowana niż tych, którzy wychodzą do pracy na czczo. Ci pierwsi są mniej narażeni na niedobory żelaza, wapnia i witamin z grupy B.
Aby zdrowo zacząć dzień, wystarczy płatki śniadaniowe zalać mlekiem lub napojem sojowym, dodać jakieś owoce.
Produkty pełnoziarniste, w tym chleb i płatki śniadaniowe, są bogatym źródłem m.in. minerałów, witamin, błonnika pokarmowego i energii.
Produkty z pełnego ziarna w połączeniu ze zdrowym stylem życia korzystnie wpływają na pracę serca.

2. Po nocy, po 8-12-godzinnej przerwie w spożywaniu pokarmów, nasze rezerwy energetyczne są bardzo niskie, a organizm i mózg potrzebują paliwa.
Pełnowartościowe śniadanie powinno zawierać bogate w węglowodany produkty z pełnego ziarna.
Dzięki temu uzupełnia niski poziom cukru we krwi i utrzymuje go na stabilnym poziomie, dając nam niezbędną do pracy energię.

3. Rezygnując ze śniadania, stajemy się znacznie bardziej podatni na gwałtowne napady głodu w ciągu dnia. Wtedy zaś sięgamy po wysokokaloryczne przekąski, ubogie w błonnik i składniki odżywcze.
Jedząc regularnie śniadania, łatwiej unikniemy tych pokus i utrzymamy smukłą sylwetkę.

Chwila dla Ciebie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje