Reklama

5 produktów, które dbają o jelita...

Kilka zmian w letnim jadłospisie szybko pozwoli zapomnieć o ciężkim brzuchu.

Przykre uczucie rozpierania w podbrzuszu, zaparcia i biegunki, a także bóle głowy i zmęczenie - to mogą być sygnały, że nasze jelita nie pracują tak jak trzeba. Często dajemy im popalić w czasie wakacyjnych wyjazdów, jedząc dania, które im nie służą, np. smażone, tłuste, mocno przetworzone. By układ pokarmowy szybko wrócił do formy, warto ich unikać i wprowadzić do diety kilka zdrowotnych hitów.

1.Jogurt. Dobrze wpływa na florę bakteryjną, która wyścieła jelita i chroni organizm przed chorobotwórczymi zarazkami.

2. Herbata z cykorii podróżnika. Zawiera wyjątkowo dużo inuliny, która działa podobnie jak probiotyki, czyli reguluje pracę jelit, zapobiega wzdęciom i niestrawności.

Reklama

3. Woda z cytryną. To idealny napój na "dzień dobry". Zawiera błonnik pektynowy, który zapobiega przyklejaniu się trawionego pokarmu do jelit i jego gniciu. Przeciwdziała także "wysuszeniu" mas kałowych, co prowadzi do zaparć.

4. Czarne jagody. Napar z suszonych owoców z powodzeniem leczy biegunkę, a świeże (np. zmiksowane z jogurtem) świetnie się sprawdzą, gdy mamy tendencje do zaparć.

5. Ryby. Według najnowszych badań dieta uboga w mięsa, obfitująca zaś w świeże ryby (np. pieczone, duszone), obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego aż o 43 proc.!

... i 5 produktów, które im nie służą

- Czerwone grillowane mięso. Wzmaga wydzielanie kwasów żółciowych, które drażnią nabłonek jelita grubego. To może wywoływać nie tylko niestrawność, ale też przewlekłe choroby zapalne jelit.

- Czipsy. Są esencją substancji drażniących przewód pokarmowy: zawierają utwardzany olej palmowy, sól, glutaminian sodu, sztuczne aromaty. A na dobitkę... mają dwa razy więcej kalorii niż kotlety schabowe.

- Pączki, a także wszelkie smażone i tłuste słodkości z białej mąki. Połączenie cukru i tłuszczu to mieszanka, której jelita wyjątkowo nie lubią.

- Konserwy. To produkty wysokoprzetworzone, ubogie w błonnik i substancje odżywcze, a bogate w ciężkostrawny tłuszcz i glutaminian sodu.

- Słodziki, np. sorbitol, dodawany do napojów i gum do żucia. Nadmiernie pobudzają jelita, mogą powodować wzdęcia, a nawet biegunki.

Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy