5 zasad zdrowego odchudzania
Gdy chcesz zeszczupleć, powinnaś odżywiać się... racjonalnie.
Oto ważne zalecenia dietetyków i lekarzy. Specjaliści doradzają:
Nie wolno ci się głodzić! Najbardziej kaloryczne powinno być śniadanie. Musi dostarczyć tyle energii, byś mogła funkcjonować bez poczucia głodu do południa. Wtedy jest czas na drugie śniadanie - posiłek uzupełniający, lekki. Ma wyrównać straty energetyczne i pozwolić na sprawne funkcjonowanie do pory obiadowej. Około 14 zjedz obiad. Kolejne posiłki (podwieczorek, kolacja) powinny być mało kaloryczne. Wieczorem zwalnia się metabolizm i organizm potrzebuje mniej energii.
Jest to jeden z najczęściej popełnianych błędów przez osoby odchudzające się. Rezygnując zupełnie z niektórych pokarmów, pozbawiają organizm ważnych składników odżywczych i narażają się na wycieńczenie. Najkorzystniej jeść pokarmy z różnych grup, a w obrębie jednej grupy sięgać po różne produkty.
Woda jako jedyny napój w pełni pokrywa bilans wodny, a dzięki zawartości minerałów pomaga zapobiec ich niedoborom. Ponadto przeciwdziała zaparciom (zwłaszcza ciepła).
Według dietetyków ćwiczenia są podstawą odchudzania.
Środki odchudzające (np. z herbatą, ziołami, zieloną kawą) stosuj tylko dodatkowo i za zgodą lekarza.