Reklama

6 smacznych niespodzianek dla kości

Wszyscy wiemy, że wzmocnić może je mleko, ale... nie przypuszczamy, jak wiele innych produktów działa jeszcze korzystniej!

Cykoria

To gorzkie warzywko może sprawić, że znacznie lepiej przyswoimy zjedzony razem z mlekiem lub jogurtem wapń. W efekcie większa ilość minerału trafi do kości. Wszystko to zasługa tzw. inuliny. Najlepiej więc jadać cykorię polaną jogurtem naturalnym lub popijać ją zsiadłym mlekiem albo kefirem.

Natka

Ukryte w zielonych listkach zasoby witaminy C mogą nas uchronić przed utratą gęstości kości, np. w okresie menopauzy. Witamina C nasila tzw. kościotworzenie, dojrzewanie komórek kostnych i mineralizację kości. Jest też niezbędna do wytwarzania kolagenu w mięśniach.

Reklama

Soja

Jest skarbnicą białka - idealną, gdy musimy lub chcemy ograniczyć ilość mięsa w diecie. Korzystne jest też to, że sojowe białko nie sprzyja utracie wapnia (w przeciwieństwie do zwierzęcego jedzonego w dużej ilości).

Woda

Gdy jest wysokozmineralizowana, może nam dostarczyć tyle samo wapnia, co mleko. To ratunek dla osób, które nie tolerują laktozy. Uwaga: aby woda miała takie działanie, musi zawierać 150 mg wapnia w 1 l (informacji szukaj na opakowaniu).

Śledzie

To doskonale, że są wigilijnym przysmakiem, a jeszcze lepiej, gdyby stały się całorocznym... Są jednym z najlepszych źródeł witaminy D potrzebnej m.in. do odbudowy kości.

Śliwki

Zgodnie z wynikami amerykańskich badań, wystarczy każdego dnia zjadać porcję suszonych śliwek (5-6 sztuk), by znacznie obniżyć ryzyko osteoporozy w okresie menopauzy.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy