Reklama

6 wysokoproteinowych przekąsek, które możesz zabrać do pracy

​Biurko, przy którym pracujesz, to dobre miejsce do przechowywania przekąsek. Dlaczego? Jeśli masz napady wilczego głodu późnym rankiem lub popołudniu, to zdrowe przekąski w zasięgu ręki będą pomocne w zaspokojeniu głodu bez konieczności opuszczania stanowiska pracy. To ustrzeże cię przed kupowaniem batonów i chipsów w automacie.

Najlepszym rodzajem przekąsek, które możesz trzymać zawsze przy sobie, są te wysokobiałkowe. Zaspokoją one chęć zjedzenia czegoś między śniadaniem a lunchem, a także dodadzą  energii, jeśli poczujesz spadek sił popołudniem. Przekąski, w które powinieneś się zaopatrzyć, są polecane przez dietetyków i w większości są łatwo dostępne.

1. Serek wiejski z owocami

Jeśli znudził ci się smak klasycznego serka wiejskiego, wystarczy wymieszać go z ulubionymi, świeżymi lub suszonymi owocami. Możesz również dodać łyżeczkę miodu lub garść ulubionych orzechów. Taka przekąska zaspokoi twój głód i dostarczy sporej ilości białka.

Reklama


2. Masło orzechowe z selerem lub jabłkiem

Lubisz masło orzechowe? Pamiętaj, aby wybierać tylko to wysokiej jakości, z zawartością orzechów – minimum 90%. Z czym jeść? Na przykład z selerem naciowym, pokrojonym w cienkie kawałki lub jabłkiem. Warto dodać też suszone owoce, np. rodzynki. 


3. Mieszanka orzechów

Kupisz ją w każdym supermarkecie. Jednak zwracaj uwagę, by wybierać te bez dodatku soli. Orzechy są źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych omega 3, błonnika, fitosteroli, fosfolipidów oraz magnezu. Ponadto trawią się wolno i tłumią uczucie głodu, ale pamiętaj by się nimi nie zajadać bez opamiętania. Są wysokokaloryczne, dlatego jako przekąskę zjedz tylko ich garść. 

4. Jogurt naturalny z owocami

Jogurt naturalny dostarcza porcji białka i węglowodanów, a przy tym syci. Jest bogaty w wapń, potas, kultury probiotyczne bakterii oraz cynk. Możesz do niego dodać ulubione owoce – np. banana i łyżkę płatków owsianych lub domowej granoli. Wybieraj jogurt pełnotłusty – dzięki temu witaminy zostaną lepiej przyswojone. 


5. Hummus z warzywami

Hummus – czyli pasta z ciecierzycy, tahini, oliwy z oliwek oraz soku z cytryny. Świetnie nadaje się jako dodatek do surowych warzyw (np. marchewki) lub kromki pełnoziarnistego chleba. Z jedzenia hummusu płynie wiele korzyści, m.in. obniża poziom glukozy we krwi, poprawia gospodarkę lipidową, korzystnie wpływa na trzustkę, śledzionę i żołądek. Ciecierzyca jest bogata w białko roślinne, a także poprawia odporność i wpływa korzystnie na stan włosów i paznokci.


6. Pestki dyni 

Są doskonałym źródłem białka, witamin i minerałów w tym magnezu, miedzi oraz cynku. Łagodzą głód i dodają energii  oraz wspomagają spalanie tłuszczu. Możesz dodawać je do serka, jogurtu czy owsianki. Pamiętaj jednak, by nie przesadzać z ich ilością – są dość kaloryczne. 





Jak widzisz pomysłów na zdrowe posiłki, które możesz zabrać do pracy, jest wiele. Czas powiedzieć „nie” ciągłemu głodowi i rozdrażnieniu w pracy. Pełnowartościowe, sycące przekąski sprawią, że będziesz miał mnóstwo pomysłów i świetną wydajność w pracy. 



Dominika Gębiś

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy