7 przekąsek, które pomogą Tobie przetrwać nowy rok z energią!

Nowy Rok stanowi idealny czas na wprowadzanie konstruktywnych zmian w swoim życiu: wraz z nową datą warto zadbać, by i coś w naszym życiu zmieniło się na lepsze. Niestety, o noworocznych postanowieniach zwykło się mówić, że odchodzą w niepamięć już 2. stycznia... Jednak tym razem może być inaczej. Żeby zachować radosny entuzjazm na dłużej, polecam wypróbować regenerująco-odżywiającą moc kilku przekąsek. Te pyszne koktajle lub sałatki powstały jedynie z naturalnych składników, których życiodajnej mocy być może dotychczas jeszcze nie znałaś. Oto pora odkryć ich tajemnice, by zachować dobry nastrój, wzmóc koncentrację i zapewnić sobie zdrową porcję energii!

Wskocz z rozpędem w nowy rok! Jeśli którejś z poniższych roślin nie znajdziesz na lokalnym targowisku ani w pobliskim markecie, zawsze możesz skorzystać jeszcze ze sklepów online, które dodatkowo oferują korzystne kupony rabatowe.

1. Koktajle z zielonych warzyw

Reklama

Możliwości łączenia warzyw są nieograniczone, a okazują się nie tylko smaczną, lecz również bardzo zdrową przekąską. Zielone warzywa stanowią tu grupę szczególnie uprzywilejowaną. Przykładowo brokuły zawierają witaminy A, B1 i B2, a witaminy C posiadają więcej, niż cytrusy! Jednak przede wszystkim brokuły mają właściwości przeciwnowotworowe.

A to przecież dopiero początek: groszek jest źródłem błonnika i białka, kapusta zapewnia witaminy C, E i A oraz B1 i B2, zielona papryka obniża ciśnienie i dostarcza sole mineralne, a szczypiorek działa bakteriobójczo. Żeby nie utraciły swoich właściwości, większość warzyw najlepiej jeść na surowo.

2. Kakao

Nie chodzi tu o czekoladę w płynie, gotową do podgrzania, którą można znaleźć na półkach supermarketów, a która zawierają wszak dużo cukru i innych niezdrowych składników. Chodzi o oryginalne, surowe kakao prosto z kakaowca, które najprędzej kupicie w sklepach ze zdrową żywnością.

Kakao zawiera magnez, żelazo i chrom i polepsza pamięć, ponieważ wpływa na ukrwienie mózgu. Poza tym skutecznie obniża ciśnienie tętnicze i zwalnia proces starzenia, stąd też nazywane bywa "pokarmem bogów". Na rynku pojawiły się również wysokiej jakości czekolady z dużą ilością kakao (70-90%) i obniżoną zawartością cukru. Czekolada właśnie dzięki zawartości kakao pomaga w walce ze stresem i depresją, ponieważ podnosi poziom serotoniny (tzw. hormonu szczęścia) w mózgu.

3. Maca

Maca to starożytna peruwiańska roślina, teraz dostępna również w postaci sproszkowanej. Jej pozytywny wpływ na kondycję jest nie do przecenienia. Uodparnia organizm na stres, pomaga w myśleniu, dodaje energii i siły.  Poza tym maca uchodzi za afrodyzjak, ponieważ skutecznie poprawia libido. Peruwianki chętnie sięgały po nią również podczas menstruacji, ponieważ maca łagodziła ich przebieg.

4. Nasiona chia

Wielka moc drzemie w tych niepozornych nasionkach. Jeszcze przed dotarciem Kolumba do Ameryki, były hodowane przez Azteków ze względu na ich odżywczą siłę, polepszanie trawienia i dobry wpływ na metabolizm. Posiadają tak poszukiwane kwasy tłuszczowe omega-3, a także dużą ilość przeciwutleniaczy, witamin oraz minerałów.  Co więcej, nasiona chia (zwane również szałwią hiszpańską) mają szerokie zastosowanie w kuchni: można je dosypywać do koktajli, sałatek, gotowanej kaszy, owsianki lub zmielić i dodawać do mąki przy pieczeniu chleba lub ciast.

5. Banany

Wraz z bananami powraca serotonina, która sprawia, że stajemy się naprawdę szczęśliwsi. Te mięsiste owoce zawierają także magnez i wapń oraz wiele witamin, niezbędnych dla dobrego funkcjonowania naszego organizmu. Istnieje wiele różnych rodzajów bananów i w zależności od gatunku można tworzyć przeróżne wyśmienite potrawy - gotowane, pieczone lub serwowane na surowo w sałatkach.

6. Glony (algi)

Glony cieszą się w ostatnich latach wielką popularnością, ponieważ znalazły szerokie zastosowanie: w medycynie naturalnej, produkcji kosmetyków, a także w kuchni. Kremy z alg działają wyszczuplająco i odmładzająco. A co być może jeszcze istotniejsze, te niebiesko-zielone lub zielone glony, które stanowią podstawę wszelkiego życia na morzu, potrafią usunąć szkodliwe toksyny z naszego organizmu.

Dzieje się tak, ponieważ algi składają się głównie z czystego, wysoko skoncentrowanego chlorofilu, który działa detoksykacyjne. Nie koniec na tym: algi są bogate w minerały, witaminy oraz stanowią wegańskie źródło białek (tzw. "zielone mięso"). Mogą stanowić bazę do pożywnego koktajlu lub  sałatki. Pychota!

7. Jagody Goji

Te małe owoce przywędrowały do nas z Chin, gdzie nazywane są "jagodami długowieczności". Zawierają antyoksydanty, witaminy i minerały oraz znacznie większą ilość beta karotenu niż marchew. Skutecznie obniżają poziom cholesterolu. Smaczne, można je dodawać rano do owsianki lub potraktować jako zdrową przekąskę wraz z orzechami - lecz pamiętajcie, by zarówno jednych jak i drugich nie jeść więcej niż "garść" na dzień.  Smacznego.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje