Reklama

8 barier dla wirusów

Nie chcesz, by w święta przyplątała się do ciebie jakaś infekcja... Oto, co zapewni ci szybki wzrost odporności.

Podstawowe zasady, których powinnaś przestrzegać, by nie chorować (czy to w okresie świątecznym, czy o każdej innej porze roku), to:

- wysypiać się (gdy poświęcasz na nocny odpoczynek mniej niż 7 godzin, jesteś aż czterokrotnie bardziej narażona na atak wirusów!)

- jadać regularne (co 3-4 godziny) i urozmaicone posiłki (z których układ odpornościowy będzie mógł czerpać potrzebne składniki)

- dbać o higienę rąk (i myć je często ciepłą wodą z mydłem), by nie przenosić na nich wirusów, czy to na siebie, czy na swoje otoczenie

Reklama

- codziennie przebywać na świeżym powietrzu (by układ odpornościowy mógł poćwiczyć "przepychanki" z wirusami). Do tego wspomóżmy się naturalnymi terapiami, a żaden wirus nam nie zagrozi!

Napój z czosnku

To warzywko pełne jest związków siarki, które mobilizują krwinki białe do walki z wirusami. Zawiera też specjalny antybakteryjny składnik, tzw. allicynę, która potrafi pokonać najbardziej uparte drobnoustroje. 12 rozdrobionych ząbków zalej szklanką przegotowanej chłodnej wody; dodaj sok z połowy cytryny, szczelnie zamknij i wstaw do lodówki na 2 dni; przecedź; trzymaj w chłodzie. Pij 2 łyżeczki 2 razy dziennie (rano po obudzeniu i wieczorem przed snem).

Kąpiel stóp

Codziennie na chwilę zanurzaj stopy w chłodnej wodzie, a skutecznie zahartujesz organizm! Do wysokiego naczynia wlej wodę o temperaturze 12-18º C - taką ilość, by sięgała do łydek. Zanurz w niej stopy ogrzane wcześniej na kaloryferze lub za pomocą poduszki elektrycznej. Przez kilka pierwszych sekund powinnaś odczuwać w nich zimno, potem ciepło. Po 15-60 sek. wyjmij stopy, osusz i ubierz w ciepłe skarpety.

Sok malinowy

Drobne czerwone owoce to jedno z najlepszych źródeł kwasu salicylowego oraz elagowego. Działają przeciwwirusowo i antybakteryjnie, a do tego rozgrzewają i nasilają pocenie, ułatwiając pozbycie się pierwszych objawów przeziębienia, takich jak: stan podgorączkowy, dreszcze, katar i kaszel. 2 kg mrożonych malin zasyp warstwami 3/4 kg cukru; odstaw na 2-3 dni; zlej sok przez sitko; zagotuj; rozlej do ciemnych butelek. Dodawaj do herbaty, ciepłej wody nawet 3-4 razy dziennie.

Gęsi smalec z cebulą lub miodem i mlekiem

Wbrew pozorom to bardzo zdrowy tłuszcz! Zawiera mnóstwo pokrzepiających i polepszających odporność składników, m.in.: nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, żelazo, białko. Cebula też jest w nie zasobna. Łyżkę gęsiego smalcu rozpuść na patelni i podduś na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodawaj np. do ugotowanych ziemniaków. Łyżeczkę smalcu i łyżeczkę miodu wrzosowego lub spadziowego rozpuść w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Pij 1-3 razy dziennie, szczególne przed snem. Regularnie zachęcaj do tego najmłodszych członków rodziny.

Sok marchwiowy

Pij go codziennie rano. Zawarty w nim beta-karoten pomaga komórkom odpornościowym trafić tam, gdzie powinny. Mechanizm tego jest następujący: organizm wytwarza z beta-karotenu kwas retinowy. Pod jego wpływem aktywują się w komórkach odpornościowych specjalne receptory, które naprowadzają je na właściwą drogę. Komórki przemieszczają się z węzłów chłonnych do drobnych naczyń krwionośnych w śluzówce jelit. Tam przyczepiają się do cząsteczek i czekają na wirusy oraz bakterie, by się z nimi rozprawić. Inne dobre źródła beta-karotenu to: brzoskwinie, melony, morele, cebula, czosnek, dynia, pomidory, rzodkiew.

Maść z majeranku

Rozprowadzona pod nosem skutecznie utrudni wirusom wędrówkę do górnych dróg oddechowych. Uwolniony z niej majerankowy olejek eteryczny wniknie do nozdrzy i podziała odkażająco na śluzówkę. W razie występującego już kataru zmniejszy jej przekrwienie i ułatwi przepływ powietrza. Łyżeczkę suszonego lub świeżego ziółka utrzyj z łyżeczką masła; odstaw na 8-10 godzin; podgrzewaj masę w kąpieli wodnej, aż się przetopi i przeciśnij przez płótno; odczekaj, aż skrzepnie. Smaruj naskórek pod nosem 2 razy dziennie.

Rosół drobiowy

Jadaj go przynajmniej raz w tygodniu, bo to pokaźna dawka składników odżywczych i surowców przydatnych układowi odpornościowemu do zbudowania obrony przed drobnoustrojami. Pamiętaj, by do zrobienia zupy wykorzystać tylko świeże warzywa i mięso oraz naturalne przyprawy (np. suszony liść laurowy, ziele angielskie). Nie dodawaj do rosołu żadnych gotowych mieszanek przypraw (np. kostki rosołowej). Ogranicz też ilość soli. Gotuj zupę długo (nawet 3 godziny), za to na małym ogniu. Zanim zaczniesz jeść, powdychaj przez chwilę nosem unoszące się znad talerza ciepłe opary - doskonale przeinhalują nozdrza!

Kontakt z naturą i... przytulanie

Naukowcy przyznają to wprost: kto często obcuje z przyrodą, a do tego pozwala sobie na czułości z bliskimi, ten rzadziej choruje! Dzięki spędzaniu czasu na łonie natury, przestawiamy organizm z trybu "uciekaj i walcz" na tryb "odpoczywaj". Może on skupić się na bardziej prozaicznych czynnościach życiowych, jak np. zawiadowanie układem odpornościowym.

Anna Skoczeń


Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy