Reklama

Akacja – siła białych kwiatów

Akacja jest rośliną miododajną, niezwykle cenną odżywczo. Warto pokusić się o zebranie jej kwiatostanów, bo zupełnie za darmo zyskamy ważnego sprzymierzeńca w trosce o zdrowie. Napar z akacji to niezawodne antidotum na kłopoty z nerkami i układem moczowym.

Robinia akacjowa, akacja biała lub grochodrzew to prawidłowe nazwy drzewa, które potocznie najczęściej nazywane jest po prostu akacją. Zostawmy jednak nomenklaturę, a przyjrzyjmy się właściwościom leczniczym, którymi pochwalić się może to pachnące drzewo.

Surowiec zielarski

Drzewa robinii akacjowej osiągają nawet do 25 metrów wysokości. Charakterystyczna nieregularna korona, wyróżnia akację wśród innych drzew w parkach, lasach i na bezdrożach. Akacja kwitnie w maju i czerwcu małymi, białymi, motylkowatymi kwiatami zebranymi w luźne, zwisające grona o długości do 20 centymetrów. Roślina  ma intensywny, przyjemny zapach.

Surowcem zielarskim są jej kwiaty, które zbiera się ze stanowisk naturalnych, najlepiej w słoneczny poranek. Zrywając rozkwitające kwiatostany trzeba uważać, by ich nie uszkodzić. Pogniecione będą ciemniały w trakcie suszenia i stracą wartości lecznicze.

Kwiaty rozkładamy cienka warstwą w przewiewnym miejscu, najlepiej zacienionym i suszymy w temperaturze otoczenia. Ważne, by nie wystawiać kwiatów na pełne słońce. Maja wyschnąć powoli, by zachowały wartości odżywcze. 

Reklama

Działanie lecznicze

Ziele akacji obfituje w liczne flawonoidy, olejki eteryczne, sole mineralne, kwasy organiczne i związki cukrowe. Robinia działa moczopędnie, rozkurczowo, żółciopędnie i uspokajająco.

Napary stosuje się w stanach zapalnych nerek i dróg moczowych, przy skąpomoczu, obrzękach będących skutkiem niewydolności układu krążenia, chorobach reumatycznych, schorzeniach dróg żółciowych i problemach skórnych. Miód akacjowy jest rekomendowany dla borykających się z nadkwasotą żołądka, schorzeniami woreczka żółciowego, dolegliwościami ze strony jelit i nerek. Przemysł kosmetyczny chętnie wykorzystuje olejek akacjowy do produkcji perfum.

Akacja w kuchni

Kwiatostany można smażyć w cieście naleśnikowym, a miłośnikom wariacji sernikowych może przypaść do gustu sernik z nutą akacji. Wystarczy dodać kwiaty do sera w proporcji 1:4 - jedna część kwiatów na cztery części sera, by posmakować nowej wersji ulubionego ciasta.

Napar z akacji

Dla celów leczniczych polecany jest napar z kwiatów. Łyżkę ziela (można wykorzystać zarówno świeże, jak i suszone kwiaty) zalewamy szklanką wrzątku i parzymy kwadrans pod przykryciem. Po przestudzaniu jest gotowy do picia lub przemywania skóry. Akacja ma działanie antybakteryjne i odświeżające. Stosowana tak jak tonik do twarzy poprawi koloryt cery i spłyci zmarszczki. 


Ewa Koza, mamsmak.com  

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy