Reklama

Arbuz - zdrowe orzeźwienie lata

Orzeźwiający arbuz to wręcz idealna przekąska na lato. Warto docenić nie tylko jego walory smakowe, ale również właściwości odżywcze. Sprawdzi się również jako kosmetyk.

Słodycz, orzeźwienie i niewiele kalorii - czego chcieć więcej od idealnej przekąski na lato. Tym właśnie jest arbuz, który panie docenią również za jego liczne zdrowotne właściwości. Ten owoc nie tylko doskonale wpływa na kondycję naszej skóry, to najlepszy sprzymierzeniec smukłej sylwetki i przyjaciel osób ceniących sobie aktywny styl życia.

Arbuz w ponad 90 proc. składa się z wody, co jednak nie zmienia faktu, że stanowi źródło witamin B1, B2 i witaminy C. Ta ostatnia ma ogromny wpływ na syntezę kolagenu, podstawowego białka budującego skórę. Dodatkowo arbuz może również być używany do maseczek - działa przeciwzmarszczkowo, tonizująco i ściągająco, pomaga przy leczeniu stanów zapalnych skóry.

Reklama

Nie bez znaczenia jest również fakt, że arbuz jest bogaty w likopen. Jak wskazują specjaliści, spożywanie produktów bogatych w likopen zmniejsza ryzyko udaru o prawie 20 procent.

- Likopen poprawia funkcję naszych naczyń krwionośnych i chroni przed uszkodzeniami spowodowanymi przez cholesterol we krwi" - wyjaśnia dietetyk dr Sam Christie.

To również doskonała przekąska po treningu - arbuzy są źródłem potasu, który pomaga regulować działania nerwów i mięśni. Również niewielka kaloryczność arbuza, powinna uczynić go ulubieńcem pań. Dodatkowo, arbuz polepsza przemianę materii, wpływa korzystnie na układ pokarmowy. A dzięki dużej zawartości wody w owocach ma działanie moczopędne. (PAP Life)

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy