Reklama

Awokado - codzienna porcja zdrowia

Awokado to doskonały dodatek do sałatek i koktajli. Jak wskazują najnowsze badania to również codzienna porcja zdrowia. Naukowcy wykazali, że codzienne spożywanie awokado znacząco obniża poziom cholesterolu.

Choć awokado to owoc o wysokiej zawartości tłuszczu, nowe badania wykazały, że dodawanie jego do codziennej diety nie tylko wspomaga odchudzanie, ale również w znaczący sposób obniża poziom cholesterolu, przez co sprzyja obniżaniu zachorowania na choroby sercowe, wskazali naukowcy w badaniu opublikowanym w "Journal of Clinical Lipidology".

- Nasze badania wskazały, że dodawanie awokado do codziennej zbilansowanej diety przynosi wiele zdrowotnych korzyści" - wskazał Emiliano Escobedo.

Naukowcy odkryli, że spożywanie jeden do półtora awokado dziennie "znacząco zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego". Dodatkowo wpływa na obniżenie złego cholesterolu.

Reklama

Jak podkreśla dr Nikki Ford, świeże awokado, jako element zbilansowanej diety, może być sposobem na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu, dodatkowo jest ono źródłem wielu cennych i zdrowych tłuszczów.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy