Awokado - codzienna porcja zdrowia

Awokado to doskonały dodatek do sałatek i koktajli. Jak wskazują najnowsze badania to również codzienna porcja zdrowia. Naukowcy wykazali, że codzienne spożywanie awokado znacząco obniża poziom cholesterolu.

Choć awokado to owoc o wysokiej zawartości tłuszczu, nowe badania wykazały, że dodawanie jego do codziennej diety nie tylko wspomaga odchudzanie, ale również w znaczący sposób obniża poziom cholesterolu, przez co sprzyja obniżaniu zachorowania na choroby sercowe, wskazali naukowcy w badaniu opublikowanym w "Journal of Clinical Lipidology".

Reklama

- Nasze badania wskazały, że dodawanie awokado do codziennej zbilansowanej diety przynosi wiele zdrowotnych korzyści" - wskazał Emiliano Escobedo.

Naukowcy odkryli, że spożywanie jeden do półtora awokado dziennie "znacząco zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego". Dodatkowo wpływa na obniżenie złego cholesterolu.

Jak podkreśla dr Nikki Ford, świeże awokado, jako element zbilansowanej diety, może być sposobem na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu, dodatkowo jest ono źródłem wielu cennych i zdrowych tłuszczów.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje