Ból żołądka: Rozpoznajemy jego przyczynę

Dokucza ci kłucie w nadbrzuszu i problemy trawienne? Nie musisz od razu myśleć o wrzodach! Sprawdź, skąd się biorą te dolegliwości, i jak je łagodzić.

Zwykle żołądek zaczyna nam dokuczać, gdy żyjemy w stresie, zapominamy o regularnych posiłkach lub po prostu zbyt dużo i niezdrowo jemy. Odczuwamy wtedy przykre dolegliwości: ból, zgagę, nudności, niestrawność. Jeśli te objawy trwają zbyt długo lub nawracają, wiele osób zaczyna podejrzewać wrzody. Jednak takie same lub podobne objawy mogą mieć też inną przyczynę. Przeczytaj i sprawdź, jakie są najczęstsze problemy z żołądkiem i jak je wyleczyć.

Niestrawność: Uczucie pełności, nudności, ślinotok

Reklama

Po dużej porcji np. pierogów z kapustą, smażonego mięsa czy ciasta z kremem czujesz gniecenie w żołądku? To typowy objaw niestrawności, która zwykle mija już następnego dnia. By nie zdarzała się zbyt często, przestrzegaj kilku ważnych zasad:

- Wprowadź do jadłospisu produkty usprawniające trawienie. Postaraj się jeść dużo warzyw i owoców (są źródłem błonnika regulującego pracę jelit). Pomocne będą też jogurty naturalne zawierające bakterie probiotyczne

- Jedz 5 lekkich posiłków dziennie. Jeśli odstępy między nimi będą regularne, unikniesz napadów wilczego głodu. Staraj się wstawać od stołu z uczuciem lekkiego niedosytu

- Wypróbuj lecznicze ziółka. Po zbyt obfitym posiłku zaparz miętę lub ziele dziurawca

Zagaga: Palenie za mostkiem i „ogień” w przełyku

To nieprzyjemne uczucie pojawia się 1-2 godz. po jedzeniu. Zgaga jest zwykle efektem diety zwiększającej wydzielanie kwasów trawiennych. Możesz poczuć się lepiej, gdy wykluczysz z jadłospisu pewne grupy produktów oraz określone napoje:

- Tłuste smażone dania, kiełbasa, mięsne wywary. Są bardzo długo trawione, co zwiększa ryzyko zgagi. Zastąp je chudym mięsem pieczonym w folii, rybami

- Fast foody i niezdrowe przekąski. Kebaby, hamburgery czy chipsy zawierają glutaminian sodu oraz bardzo dużo konserwantów, podrażniających błonę śluzową żołądka i wywołujących nadkwasotę. Postaraj się ograniczyć do minimum jedzenie w barach szybkiej obsługi, a zamiast chipsów chrup migdały neutralizujące kwas solny

- Napoje gazowane. Sprzyjają odbijaniu i cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Lepiej pij wodę

Przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka: Mdłości, brak apetytu

Długotrwałe stany zapalne żołądka są często efektem naszego trybu życia. Niezbyt zdrowe nawyki mogą zwiększać wytwarzanie kwasu solnego, który podrażnia śluzówkę żołądka i prowadzi do jej uszkodzeń. Właśnie wtedy pojawia się stan zapalny i przykre dolegliwości. Sprawdź, które przyzwyczajenia warto zmienić, by cieszyć się zdrowiem:

- Nie nadużywaj leków. Popularne środki, po które sięgamy, gdy boli nas głowa przyjmowane zbyt często lub na czczo mogą powodować zapalenie

- Ogranicz kawę, mocną herbatę, alkohol. Jeśli pijesz je w dużych ilościach, drażnią żołądek

- Spróbuj rzucić palenie. Składniki dymu tytoniowego wzmagają wytwarzanie kwasów żołądkowych i zwiększaj ryzyko choroby 

- Unikaj gorących posiłków i napojów. Powodują przekrwienie żołądka, a to z kolei osłabia jego błonę śluzową i sprzyja tworzeniu się nadżerek 

Choroba wrzodowa: Uczucie pieczenia w brzuchu, wzdęcia, nadkwaśność

Dolegliwości związane z wrzodami często dają o sobie znać wiosną. Właśnie teraz uaktywnia się Helicobacter pylori - bakteria, która często przyczynia się do ich powstania. Jeśli niestrawność, zgaga, mdłości oraz inne objawy stają się nie do zniesienia, poproś swojego lekarza o skierowanie do gastrologa. Specjalista zleci badania i na ich podstawie dobierze rodzaj leczenia:

- Test na obecność bakterii Helicobacter. Możesz go kupić w aptece i przeprowadzić w domu. Lepiej jednak wykonać go w profesjonalnym laboratorium - będzie o wiele bardziej dokładny i wiarygodny

- Gastroskopia. Polega na wprowadzeniu przez przełyk do żołądka małej kamerki - endoskopu. Lekarz przyjrzy się wrzodom i oceni stopień zaawansowania choroby. Pobierze też wycinek śluzówki do dalszych badań. Przez 8 godzin przed badaniem nie można nic jeść ani pić

- Leki na receptę. Aby zniszczyć bakterię Helicobacter pylori, należy przez tydzień przyjmować dwa odpowiednio dobrane antybiotyki. Jednocześnie osłonowo stosuje się lek zmniejszający wydzielanie kwasu solnego w żołądku

Zbadaj krew

Warto wykonać morfologię, bo systematyczna utrata krwi, będąca efektem nadżerek śluzówki żołądka lub zaawansowanej choroby wrzodowej, może powodować anemię.





Dowiedz się więcej na temat: żołądek | brzuch | ból brzucha | ból żołądka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje