× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Cała prawda o jajkach

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Pierwsza była kura czy jajko? Czy to w sumie ważne? Ważniejsze jest ile jaj można zjeść, aby nie przesadzić i zachować zdrowie.

Zdjęcie

Warto wybierać jaja, które są pochodzenia ekologicznego /© Panthermedia
Warto wybierać jaja, które są pochodzenia ekologicznego
/© Panthermedia

Cholesterol a jaja

Ostatnio coraz częściej mówi się o tym, że duże spożycie jaj nie wpływa negatywnie na stężenie cholesterolu we krwi. Nawet jeśli się każdego dnia sięga po jedno jajko. Oczywiście ważne jest, aby nie była to jajecznica na maśle z czterech jaj z dodatkiem tłustej kiełbasy, ale proste jajko na miękko czy gotowane na twardo. Warto połączyć je np. w paście z suszonymi pomidorami czy świeżym szczypiorkiem. Do jaj unikamy dodatków majonezu i soli. Te składniki nie są z całą pewnością korzystne dla naszego układu krwionośnego. Można za to skleić pastę jajeczną samym jakiem gotując je o 2 minuty krócej. Będzie wówczas bardziej płynne i lepkie i idealnie nada się do pasty.

Reklama


Jaja jako źródło wielu cennych składników odżywczych

Jajko to nic innego jak komórka, z której zarodek po zapłodnieniu miał czerpać pożywienie zanim z jajka wykluje się żółciutkie kurczątko. Dlatego też jajka są magazynem nie tylko energii, ale także wielu witamin i składników mineralnych (a w tym cennego i ciągle deficytowego żelaza). Dlatego też jajka można traktować śmiało, jako pokarm o wysokiej wartości odżywczej. Białko jaja kurzego uważa się nawet za wzorcowe białko, do którego porównuje się wszystkie inne - w tym białko uważane powszechnie za najbardziej wartościowe - z mięsa.

Jakie jaja najlepsze?

Z całą pewnością warto wybierać jaja, które są pochodzenia ekologicznego (oznaczenie numerem 0 na skorupce) lub z wolnego wybiegu (oznaczenie na skorupce numerem 1). Najbardziej - do tej pory - popularne jaja w Polsce to te z numerem 3. Są to jaja składane przez kury, które nie mają dostępu do jakichkolwiek naturalnych warunków przez całe swoje życie. Przez to łatwiej chorują i konieczne jest dodawanie do ich pasz różnych środków farmakologicznych.

Poza tym produkty takie mają mniej składników mineralnych i witamin. W krajach zachodnich ciężko znaleźć jaja z numerem 3, a zakaz ich sprzedaży będzie już niedługo wprowadzony w całej Unii Europejskiej.

Jaja przepiórcze i jaja pochodzące z hodowli kur zielononóżek wydają się być korzystniejsze dla alergików. Białka tych jaj mają właściwości mniej alergizujące. Ostatnio pojawiły się także jaja strusie, które coraz częściej goszczą na naszych stołach. Można je kupić w dobrych delikatesach lub bezpośrednio na specjalistycznych fermach.

Świeżość jaja

Jeśli nie mamy pewności, czy jaja są świeże można zrobić prosty test. Rozbijmy jajko na płaskiej powierzchni. Świeże jajko powinno neutralnie pachnieć, mieć nierozpływające się żółtko, a także wyraźnie oddzieloną część białka okalającą żółtko. Pozostałe białko powinno delikatnie się rozpłynąć.

Ewa Ceborska-Scheiterbauer

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowie

Więcej na temat:jaja | zdrowie | zdrowa żywność

Zobacz również

  • Warzywa i owoce... poprawiają nastrój

    Regularne spożywanie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie nie tylko sprzyja zdrowiu i smukłej sylwetce. Najnowsze badania wskazują, że taka dieta ma korzystny wpływ na nasze... samopoczucie. więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 71

Reklama

Skomentuj artykuł: Cała prawda o jajkach

Przejdź do forum »

Wasze komentarze (55)

Dodaj komentarz
Pola

~Pola -

No tak ale skąd ja wezmę teraz do klejenia pasty jajecznej JAKA.

Maciek

~Maciek -

Bzdury... Od kilku lat jem co najmniej 4 jajka dziennie smażone na boczku, jem tłusto, smalec, skwarki, tłuste kiełbasy i cholesterolu zero (natomiast zero cukru, wyrobów mącznych, ziemniaków). A poprzednio będąc na tych niby zdrowych dietach miałem cholesterol podwyższony !!

Gość -

Jajko było pierwsze. Sposób rozmnażania poprzez składanie jaj był pierwszy, już ryby, płazy i gady tak się rozmnażały np. dinozaury... Dopiero z gadów wykształciły się ptaki między innymi kury ;). Więc to pytanie jest na prawdę proste nie wiem czemu jest w kółko powtarzane widocznie ludzie w większości to debile. Energia w jajku hymm ciekawe stwierdzenie ciekawe czy tv zasili. Jajko to komórka która jak jest zapłodniona ( tak jak kobiece jajeczko) to ulega podziałom i wykształca się z niej organizm żywy. Czyli jajko to komórka po prostu składająca się z substancji budulcowych ( kurczak w płynie ;)).

Gość -

Co do jajek nr 3 to nie rozumiem o co chodzi. Że kury muszą umierać w godnych warunkach? To może zaprzestańmy produkcji kur i wtedy nie będą musiały umierać w ogóle wymrą i będzie spokój. Może zacznijmy jeść mięso stworzone w laboratorium z powiązanych aminokwasów ( już takie istnieje ale jest niesmaczne - podobno bo nie próbowałam). Soko tak zwierzęta cierpią powinniśmy je wszystkie uwolnić niech zginą śmiercią naturalną i niech będzie ok. Co wy na to? Czy w końcu ludzie zauważą jak głupie są kłótnie o zwierzęta hodowlane? Jedyne na co powinno się zwracać uwagę przy hodowli zwierząt i rośli przeznaczonych do konsumpcji to to aby produkt był jak najzdrowszy dla człowieka bo o to tu chodzi.

Gość -

A czy wie ktoś może czy te jajka ze sklepu (mówię tu głównie o trójkach) są zapładniane? Bo nie wydaje mi się żeby w tych ciasnych klateczkach zdołał przecisnąć się jeszcze jakiś kogut ;) A wiem, że kury znoszą też niezapłodnione jaja

mati

~mati -

O tym co tutaj czytacie od lat mówi Dr. Kwaśniewski !!! Nie dość że jajka zdrowe to jeszcze wszelki tłuszcze - poczytajcie o diecie dr. Kwaśniewskiego - wyjdziecie z chorób tanim kosztem i będziecie się cieszyć dużym zdrowiem i energią. To co w tym artykule to tylko zalążek prawdy. Życzę czytelnikom Zdrowych i Wesołych Świąt.

aro

~aro -

Moja żona mówi mi ze moje jajka są najlepsze i ekologiczne chociaż produkuja wyłącznie białko.

dino

~dino -

Głupie pytanie " co było pierwsze jajko czy kura ? " Oczywiście że pierwsze było jajko bo znosiły je już dinozaury ;) a o ile pamietam to pojawiły się dużo dużo wcześniej niż kury ;) ENJOY

superemeryt@hotmail.com

~superemeryt@hotmail.com -

Niema drugiego produktu naturalnego tak kompletnego - jakim sa jaja. niema wnich witaminy c bo jak piskle siewykluje jego watroba zaczyna produkowac witamine c. To niedobor witaminy c na poziomie 500mg jest przyczyna zawalow i udarow u czlowieka a nie jaja.

Gość -

To zależy co kto LUBI , Jedni lubią jaja Kurze wiejskie lub fermy , inni z kolei jaja polityczne z wiejskiej lub samorządu powiatu .

Reklama