Reklama

Cała prawda o superjagodach

Czy egzotyczne jagody naprawdę są "odchudzającym cudem"? Czy nasze lasy i ogrody nie oferują równie zdrowych owoców? Poznaj całą prawdę o superowocach!

Ostatnio bardzo modne stały się superjagody. Wiele osób wierzy w to, że acai lub maqui pomogą im schudnąć. Czy rzeczywiście możemy liczyć na taki efekt?      

Diana Kęsek: - Określenie "superjagody" dotyczy owoców jagodowych pochodzących z Ameryki Południowej, które są bardzo bogatym źródłem przede wszystkim antyoksydantów, ale również witamin, minerałów, aminokwasów (w tym również egzogennych, czyli tych, których organizm nie potrafi sam syntetyzować) czy kwasów tłuszczowych. Bogaty skład owoców acai czy maqui powoduje ich różnorakie oddziaływanie na ludzki organizm. Bardzo wysoka zawartość antyoksydantów, przede wszystkim flawonoidów, obniża aktywność wolnych rodników, spowalniając procesy starzenia.

Reklama

Fitosterole obecne w jagodach wpływają na poprawę kondycji skóry poprzez jej nawilżenie i ujędrnienie. Zawarty w jagodach kwas tłuszczowe omega-3 - tzw. kwas linolenowy wpływa na właściwy profil lipidowy i zapewnia naturalną profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych. 

Często mówi się o właściwościach odchudzających "superjagód". Oczywiście wpływają one zarówno na przyspieszenie metabolizmu, jak i poprawę funkcji trawiennych, przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej czy ograniczenie uczucia głodu. Pamiętajmy natomiast, że podstawą sukcesu podczas odchudzania jest właściwie dobrana dieta i aktywność fizyczna. "Superjagody" mogą poprawić nasze samopoczucie i wzbogacić nasz organizm w brakujące minerały i składniki odżywcze podczas odchudzania, ale same nie będą środkiem-cud.    

Czy warto kupować drogie egzotyczne superjagody, a może równie dobre są owoce aronii, czarne jagody i inne łatwo dostępne w Polsce?

- W Polsce najłatwiej zakupić soki z "superjagód", bądź też suszone owoce czy ekstrakty owocowe w postaci kapsułek. Oczywiście najlepszym źródłem składników odżywczych i mineralnych byłyby świeże owoce, ale ze względu na delikatność, transportowanie ich na znaczne odległości nie jest możliwe.  

O superwłaściwościach jagód acai czy maqui decyduje przede wszystkim ich wysoki potencjał antyoksydacyjny. Natomiast należy zwrócić uwagę, że również nasze rodzime owoce mają stosunkowo wysoką zawartość antyoksydantów (jest ona natomiast zdecydowanie niższa niż w "superjagodach"), a są to m.in. dzika róża, jeżyny, owoce czarnego bzu, jagody czy aronia. Warto tez wspomnieć, że bardzo wysoki poziom przeciwutleniaczy mają przyprawy takie jak: goździki, oregano, rozmaryn, tymianek, cynamon, kurkuma, wanilia czy szałwia.  

Wzbogacenie diety o "superjagody" na pewno nie zaszkodzi kondycji naszego organizmu, może natomiast uszczuplić portfel.  Warto z tego powodu zadbać o to by nasza dieta obfitowała w różnego rodzaju przyprawy i by na naszych stołach nie zabrakło łatwo dostępnych w Polsce jagód i otrzymywanych z nich produktów.   

Jakie jagody są najbardziej wartościowe, kiedy i w jakiej formie warto po nie sięgnąć? 

- Jeżeli chodzi o najbardziej wartościowe owoce to zawsze będą to takie, które są świeże lub poddane naturalnym procesom takim jak suszenie czy mrożenie. Zazwyczaj sprawdza się zasada, że im bardziej przetworzony jest produkt tym wyższa obecność substancji sztucznych, których chcemy unikać.  

Kiedy powinniśmy sięgać po owoce? Zawsze. W naszej codziennej diecie powinno się znaleźć  5 porcji warzyw i owoców. Nasze posiłki powinny obfitować w soki, koktajle na bazie świeżych i mrożonych owoców, sałatki, świeże owoce i warzywa.  

Jeżeli chodzi o same jagody to idealnie sprawdzą się dla osób, które chcą ograniczyć procesy starzenia zachodzące w organizmie, pragną poprawić w naturalny sposób swój metabolizm i wzbogacić organizm o minerały i składniki odżywcze.

Rozmawiała Izabela Grelowska

mgr inż. Diana Kęsek jest absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Pracuje jako dietetyk w Centrach Dietetycznych Naturhouse w Krakowie.

W wolnych chwilach lubi eksperymentować w kuchni, poszerzać wiedzę dotyczącą zdrowego odżywiania, podróżować i czytać książki.





INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Izabela Grelowska
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy