Reklama

Cenny likopen

Słodko-kwaśny smak ketchupu nie tylko sprawia, że potrawy nam lepiej smakują. Pomidory, z których został zrobiony, są prawdziwą skarbnicą likopenu, chroniącego nas m.in. przed wpływem zanieczyszczonego środowiska.

Siłę działania likopenu trudno przecenić. Ma dwukrotnie wyższą zdolność neutralizowania wolnych rodników niż powszechnie znany beta-karoten.

Jest niezastąpiony w opóźnianiu procesów starzenia komórek i zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym takim jak nowotwory, choroby serca, oczu i szereg innych. 

Gdzie jest go najwięcej?

Wbrew pozorom nie w świeżych pomidorach lecz zrobionych z nich przetworach. Obróbka termiczna bowiem, nie niweluje dobroczynnego wpływu likopenu na nasz organizm.

Naukowcy są zgodni, że likopen zawarty w przetworzonych pomidorach jest jeszcze skuteczniejszy w ochronie naszego zdrowia.

Reklama

Najcenniejsze jego źródła to sos pomidorowy, ketchup i zupa krem z pomidorów.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy