Reklama

Chcę być grubsza!

Problem nadwagi czy otyłości jest nam doskonale znany. Jednak dla niektórych przytyć to nie lada trudność.

Nie istnieje żadna nadzwyczajnej mocy żywność, która pomoże przybrać na wadze. Aby przytyć, zacznij od zwiększenia pobrania energii, poprzez dostarczanie większej ilości węglowodanów, białka oraz innych składników odżywczych, które posłużą jako paliwo, budulec dla organizmu.

Zwiększenie ilości energii a w ten sposób również i innych składników odżywczych nie jest łatwym zadaniem. Zastosuj kilka poniższych rad, które pomogą zwiększyć masę mięśniową:
• planuj dokładnie, co i w jakich ilościach będziesz zjadać,
• miej zawsze pod ręką coś na przekąskę, niech to będzie coś pożywnego np.: płatki śniadaniowe, musli czy owoce,
• zwiększ ilość posiłków w ciągu dnia, zaplanuj 5-6 posiłków w jednakowych odstępach czasu (co 3-4 godziny).

Reklama

Głównym źródłem węglowodanów w żywieniu człowieka są przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego. Istotną rolę odgrywają głównie: zboża, nasiona roślin strączkowych, a także warzywa korzeniowe. Najlepiej przyswajalnym źródłem węglowodanów złożonych są ziemniaki i produkty zbożowe. Produktów tych nie powinno zabraknąć w diecie osób ciężko pracujących, sportowców oraz tych, którzy chcą zwiększyć swoją masę ciała. Należy jednak pamiętać, ze zarówno niedobór, jak i nadmiar węglowodanów może mieć negatywny wpływ na zdrowie.

Brak lub ich niewielka ilość może być przyczyną zaburzeń prawidłowego spalania kwasów tłuszczowych i powstawania ciał ketonowych, zakwaszających ustrój. Nadmiar natomiast prowadzi do przemiany węglowodanów w stronę tworzenia się tłuszczu (czyli może prowadzić do nadwagi lub otyłości). Białko w organizmie człowieka podlega ciągłym przemianom (budowie i rozpadowi nowych tkanek). Spełnia ono wiele różnorodnych funkcji m.in. bierze udział w:
• budowie i odbudowie uszkodzonych komórek,
• trawieniu pokarmów,
• zwalczaniu bakterii i wirusów,
• regulowaniu bilansu płynów itp.

Jego głównym źródłem w pokarmie są: mięso, nabiał, ryby, rośliny strączkowe. Zbyt duża ilość dostarczonego białka przeciąża pracę przede wszystkim nerek i wątroby. Niedostateczny dowóz tego składnika w diecie przeszkadza w prawidłowym funkcjonowaniu ustroju. Powoduje m.in:
• utrudnienie wzrostu psychofizycznego dzieci,
• osłabia organizm, przez co bardziej jest on podatny na infekcje i zakażenia,
• zakłócanie procesów trawienia,
• przyczynia się do powstawania obrzęków.

Przytyć albo schudnąć nie jest łatwo. Jednak odpowiednio zbilansowana dieta i dostarczenie poszczególnych składników odżywczych w obu tych przypadkach pomoże pokonać trudności.

www.diety.interia.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy