Chlorella - zielona witamina

Chlorella – alga ze słodkich wód oczyszcza organizm i odżywia.

Jest znana od dawna w krajach azjatyckich, a teraz robi furorę w Polsce. Należy do leczniczej żywności, bo zawiera wyjątkowe składniki. Ma niesamowite właściwości i wspiera walkę z chorobami.

Cenne źródło

Reklama

Ma ona najwięcej chlorofilu - zielonego barwnika ze wszystkich roślin zielonych. Aż 60 procent chlorelli to białko. Zawiera ono aż 19 aminokwasów, w tym wszystkie niezbędne dla naszego organizmu. Jego wartość odżywcza jest porównywalna z białkiem zwierzęcym. Ma też mnóstwo cennych kwasów nienasyconych. Dzieki temu uzupełnia dietę wegetariańską i wegańską. Chlorella dostarcza beta-karotenu (prowitaminy A), witamin z grupy B, w tym B12 więcej niż wątroba wołowa, C, E, a także kwasu foliowego. Zawiera mnóstwo minerałów: żelazo, wapń, potas, magnez, cynk, mangan i selen.

Korzystne działanie

Dzięki swojemu składowi chlorella ma szerokie zastosowanie.

Działa bakteriobójczo, przeciwwirusowo i przeciwnowotworowo. Zmniejsza ilość białek, które ułatwiają rozwój chorobotwórczych bakterii i wirusów. Pobudza produkcję substancji (interferonu), która aktywizuje komórki odpornościowe.

Poprawia pracę jelit. Zwalcza zaparcia i wzdęcia. Zapewnia pożyteczną florę bakteryjną jelit, ułatwia przesuwanie się pokarmu, wydalanie jego resztek i poprawia apetyt. Z drugiej strony wspiera odchudzanie, wspomaga przemianę materii i ułatwia trawienie.

Wchłania metale ciężkie. Ma bowiem twarde ściany komórkowe, które potrafią wiązać szkodliwe metale.

Dba o układ krwionośny. Ułatwia dotlenienie organizmu i zapobiega anemii. Poprawia skład krwi, dzięki chlorofilowi, który ma taką budowę jak hemoglobina, barwnik krwi. Chroni przed miażdżycą, bo obniża ilość cholesterolu.

Poprawia pamięć, koncentrację i nastrój. Zawiera bowiem aminokwas (tryptofan), z którego powstaje serotonina, hormon szczęścia. Podnosi odporność na stres, pozytywnie wpływa na psychikę.

Zapobiega cukrzycy. Kwasy tłuszczowe zawarte w chlorelli utrzymują stały poziom cukru we krwi, dzięki czemu nie czujemy głodu.

Wzmacnia wzrok i skórę. Redukuje uszkodzenia spowodowane przez promienie UV.

Kto powinien ją jeść

Właściwie wszyscy, którzy dbają o swoje zdrowie. Szczególnie poleca się ją osobom chorym na reumatyzm i artretyzm. Jest idealna dla cukrzyków oraz ludzi, którzy mają problemy z nadciśnieniem tętniczym i trawieniem.

Chwila dla Ciebie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje