Choroby genetyczne - jak im zapobiec?

Wśród twoich bliskich zdarzają się choroby, które przechodzą z pokolenia na pokolenie? Ty nie jesteś na nie skazana! Sprawdź jak się przed nimi bronić.

Choć to prawda, że w „spadku” po rodzicach lub dziadkach możemy odziedziczyć skłonności do niektórych chorób, pamiętaj: ty sama masz największy wpływ na swoje zdrowie. Równie ważny jak geny, jeśli nie najważniejszy, jest twój styl życia.

Reklama

Znaczenie mają nawet takie „drobiazgi”, jak upodobania żywieniowe czy życie towarzyskie. Odpowiednie nawyki mają wielką moc! Poznaj te, które staną na straży dobra twojego organizmu.

Choroba Parkinsona i Alzheimera

Choroba Parkinsona - dochodzi do zwyrodnienia komórek śródmózgowia i niedoboru dopaminy.Choroba Alzheimera - między neuronami tworzą się tzw. blaszki starcze, które sprzyjają ich obumieraniu.

Aby ochronić mózg przed niekorzystnymi zmianami, dostarczaj komórkom nerwowym ważnych substancji oraz pobudzaj je do pracy. Jedz fioletowe owoce - winogrona, granaty, owoce aronii, ale także np. czarnego bzu (np. w postaci powideł) są bogate w tzw. antocyjany. To związki, które chronią układ nerwowy przed stresem oksydacyjnym, wolnymi rodnikami i uszkodzeniami.

Ogranicz wędlinę i mięso. Uważaj na białko zwierzęce, bo sprzyja powstawaniu blaszek między neuronami i złogów w ich wnętrzu. Spotykaj się z ludźmi - uczestnicząc w dyskusjach, grach i zabawach, gimnastykujesz swoje komórki nerwowe!

Popijaj... czerwone, wytrawne wino. Lampka do kolacji to świetny sposób, by uzbroić organizm w potężną dawkę antocyjanów!

To bardzo zdrowe!

Olej lniany i oliwa dostarczą organizmowi tłuszczów wielonienasyconych. Obniżają one poziom białka, z którego mogą tworzyć się w neuronach niszczycielskie blaszki. Pomidory zawierają ochronny likopen. Tran – witamina D dobrze wpływa na układ nerwowy!

Otyłość

Twoim kluczem do zachowania szczupłej sylwetki jest jadłospis dostosowany do potrzeb organizmu. Śniadanie zjedz sama, obiadem podziel się z przyjacielem, kolację oddaj wrogowi... Największym posiłkiem powinno być dla ciebie śniadanie, najmniejszym – kolacja. Spróbuj jadać porcje o 1/4 mniejsze od standardowych.

Ustal dla siebie normę. Przy lekkiej, siedzącej pracy potrzebujesz ok. 2100 kcal. Przy trochę cięższej – 2400. Dbaj też o regularność wypróżnień. Zapewnią ją 3 porcje warzyw dziennie (np. papryka, 2 duże pomidory).

Nadciśnienie

W trosce o tętnice i serce rozważ kilka wyrzeczeń. Z czasem będą ci przychodziły z coraz większą łatwością. A jak wiele zyskasz! Ogranicz sól do 1g dziennie, czyli przysłowiowej szczypty. Pamiętaj, że liczy się również ta, która występuje w produktach, np. wędlinach, serach, pieczywie. Dzięki temu twój układ krążenia nie będzie „bombardowany” przez szkodliwy chlorek sodu. Odpowiada on za stany skurczowe tętnic i wzrost ciśnienia.

Poskrom apetyt - unikaj przejadania się i nadmiernie kalorycznych pokarmów. Mając nadwagę, jesteś dwukrotnie bardziej narażona na nadciśnienie, niż normalnie. Zachowuj smukłą talię - tkanka tłuszczowa nagromadzona w pasie jest szczególnie wrażliwa na działanie hormonów uwalniających lipidy. To z nich tworzą się blaszki miażdżycowe.

Okiełznaj też stres - spaceruj, ćwicz. Gdy jesteś zrelaksowana, łatwiej ci przestrzegać wcześniejszych zaleceń. Ponadto stres, a dokładnie uwalniana pod jego wpływem adrenalina, podwyższa ciśnienie.

Ważni regulatorzy

Warzywa i owoce dostarczają potas, który usuwa sód z organizmu i pomaga utrzymać właściwe ciśnienie. Zalecane dla ciebie są zwłaszcza: pomidory, szpinak, kapusta, sałata, ziemniaki, cytrusy.

Także figi, rodzynki i orzechy. Siemię lniane zawiera przeciwzapalne oraz antymiażdżycowe lignany. Ziarenka dodawaj np. do zup lub rób z nich kleik.

Żylaki i zakrzepica

Zacznij dbać o kończyny, nawet jeśli nie widać na nich żadnych zmian. Codziennie zmuszaj mięśnie łydek do pracy. Gdy kurczą się, naciskają na żyły. Krew jest wypychana do góry i nie zalega w kończynach. Godzinę dziennie maszeruj lub jeździj na rowerze. Podczas siedzącej pracy rób ćwiczenia: kręcenie stopami, podnoszenie i opuszczanie palców.

Nawadniaj organizm . Codziennie wypijaj ok. 1,5 l wody niegazowanej. Krew nie jest gęsta i łatwiej płynie do góry. Na podróż zakładaj pończochy uciskowe Ich rodzaj skonsultuj z lekarzem. To nie to samo co za ciasne ubranie!

Rak piersi

W tym przypadku twoje zdrowie dosłownie jest w twoich rękach! Raz w miesiącu sprawdzaj palcami piersi Twój lekarz pokaże ci, jak to robić. Instruktaż znajdziesz też np. na stronie: www.wok.su.krakow.pl (zakładka „Informacje dla pacjentek”).

Regularnie rób badania Średnio co 2 lata wykonuj USG gruczołów sutkowych. Stosuj dietę pełną warzyw Zawierają składniki antynowotworowe, np. pomidory – likopen. Ogranicz tłuszcze zwierzęce (zwiększają ryzyko raka).

Konsultacja medyczna: Ryszard Rutkowski - specjalista ginekolog, Magdalena Boczarska-Jedynak - specjalista neurolog, Konrad Czajkowski specjalista - flebolog, Hanna Dolińska specjalista med. rodzinnej.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje