Reklama

Chrupki kukurydziane: czy naprawdę są nieszkodliwe?

Chrupki kukurydziane to jedna z ulubionych przekąsek dzieci i dorosłych. Często wybieramy je zamiast chipsów, gdyż wydają się zdrowsze. A to nieprawda.

Chrupki robi się z kaszki kukurydzianej. Są tzw. produktem wysokoprzetworzonym, oczyszczonym z wszelkich prozdrowotnych substancji odżywczych. Wprawdzie te bez słodkich dodatków zawierają niewiele kalorii, ale są doprawiane solą, szkodliwą w nadmiarze. Zawierają też niezdrowe tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne sprzyjające miażdżycy. 

Wiele składników smakowych chrupkek źle wpływa na żołądek, jelita oraz proces trawienia, który się w nich odbywa. A chrupki ze słodkimi  dodatkami, np. w polewie czekoladowej lub jogurtowej, po prostu tuczą. Lepiej jeść domowy popcorn. Wystarczy kupić paczkę kukurydzy do prażenia (ok.  4 zł za 500 g). 

Reklama

Tanio i zdrowiej.

Uważaj na te składniki!

Sól

Bez niej chrupki byłyby zupełnie pozbawione smaku. Jednak dorośli  nie powinni zjadać jej więcej niż 5 g dziennie, dzieci do 3 g. W Polsce pochłaniamy jej z jedzeniem dwa razy tyle. A to grozi m.in. nadciśnieniem i wrzodami żołądka oraz dwunastnicy.

Przetworzone dodatki smakowe

Sproszkowany i chemicznie obrobiony ser, drożdże, a także serwatka mogą drażnić układ pokarmowy i alergizować. Dotyczy to również pomidorów i papryki w proszku, zwłaszcza gdy zjadamy je w dużych ilościach.

Glutaminian sodu

Może wywoływać rozmaite uczulenia  oraz uporczywe bóle głowy, migreny. Sprzyja także zaburzeniom przemiany materii  i skokom glukozy we krwi, co prowadzi m.in. do cukrzycy i miażdżycy. 

Tłuszcze trans

Mogą powodować tycie, pogorszenie koncentracji i pamięci  oraz wiele tzw. chorób cywilizacyjnych, jak cukrzyca, otyłość, nadciśnienie oraz rak  - głównie piersi, jelita grubego i gruczołu krokowego.

Czym zastąpić chrupki? 

Domowym popcornem - bez chemii,  z odrobiną tłuszczu i soli. Na prażonej kukurydzy zostaje łupina, która zawiera błonnik ułatwiający pracę przewodu pokarmowego. Są tam też cenne dla zdrowia minerały: potas, magnez, żelazo, mangan (ważny w okresie menopauzy).

Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, rozgrzewamy, wsypujemy ziarna kukurydzy (aby zakryły dno) i przykrywamy. Potem wystarczy czasami potrząsnąć naczyniem. Gdy ziarenka przestaną podskakiwać, zdejmujemy patelnię z ognia, ew popcorn lekko solimy. 


Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy