Reklama

Chrzan – budzimy organizm na wiosnę

Okazuje się, że smak ostry to najlepszy wybór w wiosennym menu. Ciało potrzebuje dobrych bodźców do pobudki po wielu miesiącach jesienno-zimowej szarugi. Dodajmy chrzan do wiosennych kanapek, sałatek, dań mięsnych i koniecznie do suto serwowanych w wielkanocnym czasie jaj. Co, poza smakiem, zyskamy jedząc chrzan?

Nasi przodkowie chętnie wykorzystywali chrzan do konserwowania produktów, szczególnie mięs. Dziś traktujemy go raczej jako przyprawę, która wydobywa i zaostrza smak serwowanych na wielkanocnym stole przysmaków.

Medycyna ludowa rozpowszechniła lecznicze zastosowanie chrzanu. Stosowano go przy bólach głowy, katarze, przewlekłym zapaleniu zatok, dysfunkcjach trawiennych czy bólach reumatycznych.

Dziś, po latach fascynacji osiągnięciami przemysły farmaceutycznego, coraz chętniej szukamy naturalnych metod przywrócenia organizmu do optymalnego stanu. Chrzan może być pomocny w wielu sytuacjach.

Reklama

Budzi metabolizm

Chrzan powinien być stałym dodatkiem do ciężkostrawnych (mięsnych i tłustych) dań. Roślina stymuluje wydzielanie soków trawiennych, usprawnia przyswajanie pokarmów i przemianę materii. Nie czekajmy, aż pojawi się dyskomfort trawienny. Chrzan warto stosować profilaktycznie, by zaoszczędzić sobie dolegliwości.

Remedium na infekcje górnych dróg oddechowych

Surowy chrzan będzie pomocny przy uporczywym kaszlu, katarze czy zapaleniu zatok. Warzywo ma właściwości wykrztuśne i antybakteryjne, jednak dla celów leczniczych (odżywczych zresztą też) powinien być spożywany na surowo.

Gotowany traci większość swoich właściwości. Pomocny przy schorzeniach reumatycznych Okłady ze świeżych liści chrzanu potrafią uśmierzyć migrenowe bóle głowy, są skuteczne przy zapaleniu stawów,  skazie moczanowej czy zapaleniach nerwu kulszowego.

Drażniące działanie chrzanu zmniejsza dolegliwości bólowe, przykurcze mięśni i obrzęki.  

Działanie antynowotworowe

Z współcześnie prowadzonych badań naukowych wynika, że chrzan wykazuje silne działanie antynowotworowe. Obecne w nim izotiocyjaniany skutecznie ograniczają rozwój nowotworów żołądka, przełyku, płuc i pęcherza. Największy potencjał w tym względzie ma oczywiście świeżo starty korzeń chrzanu.

Ostrożnie!

Chrzan nie jest wskazany dla borykających się z wrzodami żołądka, zgagą, niewydolnością nerek czy chorobami wątroby.

Ewa Koza, mamsmak.com

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: chrzan
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy