Reklama

Co jeść w ciąży?

Jadłospis w czasie ciąży powinien być dobrze zbilansowany i bogaty w minerały oraz witaminy. Sprawdź, co jeść, aby wspierać prawidłowy rozwój maluszka.

Nawet zróżnicowana dieta w ciąży musi być niekiedy uzupełniona o suplementy. Preparaty polecane przyszłym mamom zawierają zwykle kwas foliowy, wapń, witaminę D czy też probiotyk ginekologiczny w ciąży.

Co jeść i jakie suplementy diety dla kobiet w ciąży przyjmować?

Do najważniejszych substancji wpływających na zdrowie rozwijającego się dziecka należy kwas foliowy. Uzupełniające spożycie kwasu foliowego zwiększa poziom folianów u matki. Niski poziom folianów u matki jest czynnikiem ryzyka rozwoju wad cewy nerwowej u rozwijającego się płodu. Warto przyjmować go jeszcze przed zajściem w ciążę i w okresie samej ciąży. Kwas foliowy należy suplementować po konsultacji z lekarzem. Do dobrych źródeł pokarmowych kwasu foliowego należą szpinak, kalafior, natka pietruszki, awokado i buraki.

Reklama

Kolejnym ważnym pierwiastkiem jest wapń. Można przyjmować suplementy diety dla kobiet w ciąży z wapniem, jednak jest on całkiem dobrze przyswajalny z produktów mlecznych. Znajduje się również w wielu produktach roślinnych, takich jak: zielone warzywa liściaste, liście pokrzywy i natka pietruszki, gotowany szpinak, mak, orzechy i migdały, fasola, soja oraz mleka roślinne z zawartością wapnia.

Czy można brać probiotyki w ciąży?

Suplementy diety dla kobiet w ciąży często mają w składzie probiotyki oraz witaminę D3. Witamina D3 jest substancją, która odgrywa ważną rolę w prawidłowym działaniu organizmu, między innymi dlatego, że bierze udział we wspieraniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Witamina D może być suplementowana w czasie ciąży oraz karmienia.

Z kolei probiotyki wpływają korzystnie na florę bakteryjną jelit. Mikrobiom, czyli flora bakteryjna, pełni rolę naturalnej bariery przed toksynami, szkodliwymi bakteriami, wirusami i alergenami. Matka przekazuje dziecku swoją florę bakteryjną w trakcie porodu oraz karmienia piersią, dlatego warto zatroszczyć się o mikrobiom jeszcze przed porodem. W tym celu można stosować probiotyk ginekologiczny w ciąży oraz wzbogacić dietę o substancje, które są naturalnym źródłem korzystnych dla układu pokarmowego bakterii, na przykład kiszonek i produktów mlecznych.

Dieta na skurcze, obrzęki i nudności

Wiele kobiet skarży się na nieprzyjemne odczucia związane z ciążą. Należą do nich problemy ze strony układu pokarmowego, jak np. nudności.. Aby im zapobiec, należy stosować zbilansowaną dietę bogatą w witaminy i minerały. Unikaj wysokoprzetworzonych produktów i ogranicz spożycie soli, która zatrzymuje wodę w organizmie i może być przez to przyczyną obrzęków. Sięgaj za to po produkty będące źródłem witaminy C, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych poprzez wspieranie prawidłowej produkcji kolagenu.

materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: ciąża | dieta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy