Reklama

Co nasila migrenę?

Produkty, których musisz unikać.

Czekolada

Jest bogata w tyraminę oraz fenyloetylaminę: substancje, które sprzyjają bólowi głowy. Więcej ich zawiera gorzka czekolada, dlatego osoby cierpiące na migreny powinny wybierać mleczną.

Sery

Należy uważać na pleśniowe, brie, camembert, gorgonzolę. Są źródłem tyraminy. Jest jej tym więcej, im dłużej ser dojrzewa, jest fermentowany i przechowywany.

Wędliny

Kryją się w nich azotyny, które mogą aktywować nerwy wrażliwe na ból i powodować migrenę u osób wrażliwych na te substancje.

Fast foody, dania instant, mieszanki przypraw

Zawierają ulepszacze i konserwanty, które, tak jak na przykład popularny glutaminian sodu, mogą wyzwalać ataki migreny.

Reklama
Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy