Reklama

Cykoria: Nr 1 wśród warzyw lutego

Chodzisz wokół niej, ale obawiasz się, że gorycz wyczuwalna w liściach cykorii nie przypadnie ci do gustu? Mamy na to niezawodny sposób! W lutym nie ma lepszej alternatywy dla mało wartościowej o tej porze roku sałaty. Niepozorna cykoria pomoże urozmaicić menu i zaopatrzyć organizm w szereg cennych składników. Co skrywają jej liście? Wyjaśniamy!

Cykoria: Przełamujemy obawy

Tak, jak smak słodki ma największą grupę fanów, tak gorzki jest w tej kategorii w końcówce stawki. Wiele osób rezygnuje z wartościowych produktów, byle tylko uniknąć nawet najdelikatniejszej nutki goryczy. Cykoria ją ma. Ma też szereg składników, dzięki którym pomoże wzmocnić organizm. Zimą nie sposób bagatelizować tego argumentu.

Zanim skoncentrujemy się na wartościach odżywczych cykorii, zdradzimy przepis na sałatkę, w której połączenie różnych - pozornie wykluczających się - smaków, pozwoli przełamać obawy i oswoić mało lubianą goryczkę.

Reklama

Sałatka z cykorią w roli główniej

Składniki

  • 2 małe cykorie,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 2 mandarynki,
  • mała gruszka,
  • łyżka słonecznika,
  • łyżeczka czarnuszki,
  • garść połamanych orzechów włoskich,
  • łyżka miodu rzepakowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżka oliwy z oliwek
  • kawałek ulubionego sera - sprawdzi się z ser typu feta, mozzarella, kozi i grillowany ser halloumi

Sposób przygotowania sałatki z cykorią w roli głównej:

Cykorię kroimy wzdłuż, wycinamy głąb (będzie dzięki temu mniej gorzka) i siekamy w drobne półksiężyce. Obieramy mandarynki i każdą ich cząstkę kroimy na 2-3 części. Gruszkę i ogórki kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojony ser, orzechy, słonecznik i czarnuszkę.

Dokładnie mieszamy. Łączymy miód z oliwą i sokiem z cytryny - mieszamy, aż powstanie jednolity dip. I polewamy nim sałatkę. Świetnie smakuje z grzankami lub bagietką.

Połączenie różnych smaków zmniejsza ochotę na podjadanie

Nietypowe łączenie smaków, a w tej sałatce mamy: słodki smak owoców, kwaśny ogórków i gorzkie nuty cykorii, pozwala przełamać żywieniowe stereotypy. Ma też ogromną zaletę dla sylwetki. Okazuje się bowiem, że posiłki, w których mamy połączenie różnych smaków, najlepiej zaspokajają głód. W ich trawienie zaangażowane są kubki smakowe odpowiedzialne za różne smaki, a to zmniejsza ochotę na podjadanie. Jakie jeszcze korzyści przyniesie obecna w zimowym menu cykoria?

Cykoria: Wartości odżywcze

Cykoria najczęściej wykorzystywana jest do sałatek i surówek, ale nadaje się też do zapiekania i duszenia. Jednak spożywana na surowo będzie najcenniejsza odżywczo.

Cykoria jest skarbnicą ważnych dla prawidłowej pracy systemu nerwowego witamin z grupy B. Obfituje w kluczową dla odporności witaminę C oraz szereg cennych składników mineralnych. Znajdziemy w niej ważny dla zdrowia serca i układu krążenia potas, niezbędne w profilaktyce i leczeniu anemii żelazo, kluczowe dla odporności cynk i miedź, ważne dla prawidłowego przebiegu funkcji metabolicznych magnez i mangan oraz wspierający pracę układu nerwowego fosfor.

Cykoria dla wsparcia wątroby

Za sprawą zawartych w liściach cykorii składników - laktucyny i laktukopikryny - roślina ma charakterystyczną nutkę goryczy oraz korzystny wpływ na pracę wątroby. Cykoria stymuluje wydzielanie żółci.

Cykoria dla metabolizmu

Roślina zawiera szereg składników, które stymulują metabolizm. Mowa o dwóch wspomnianych minerałach (magnez jest katalizatorem przemian białkowych, tłuszczowych i węglowodanowych, z kolei mangan usprawnia metabolizm aminokwasów, węglowodanów i cholesterolu), laktucynie i laktuperynie oraz błonniku.

Obecna w jadłospisie cykoria będzie skutecznym bodźcem dla rozleniwionego długimi zimowymi miesiącami metabolizmu. Jest niskokaloryczna. Powinna znaleźć miejsce w diecie odchudzającej.

Cykoria ma korzystny wpływ na prace nerek i układu moczowego. Stymuluje produkcję czerwonych krwinek.

Cykoria dla lepszego wzroku i piękniejszej skóry

Dzięki znacznym dawkom witaminy A, cykoria ma właściwości ochronne i wzmacniające dla komórek narządu wzroku i skóry. Chroni je przed przedwczesnym starzeniem i szeregiem chorób.

Jak wybrać najlepszą cykorię?

Najsmaczniejsze okazy mają jasne, ciasno przylegające listki. Zzieleniałe to sygnał, że warzywo było niewłaściwie przechowywane i zgorzkniało pod wpływem światła. Warto szukać małych główek. Te są najsmaczniejsze.

***

Zobacz także:

Dlaczego warto pić kawę z cykorii?

Sezon na cykorię

Rukola: Niecodzienny smak i moc zdrowia

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy