Reklama

Czarna rzepa wzmacnia wątrobę

Nie bez powodu mówi się „zdrowy jak rzepa”. To dlatego wyciągi z niej często wykorzystywane są w farmakologii.

Czarna rzepa nazywana jest czarną rzodkwią. Pod jej czarną skórką znajduje się biały miąższ o ostrym smaku i specyficznym, niezbyt przyjemnym zapachu, który szybko się ulatnia. Jest twardym warzywem, dlatego po poszatkowaniu świetnie sprawdza się w surówkach, zaś po ugotowaniu jest miękka i  lekko słodkawa. Zawiera fitoncyny - związki o działaniu antybiotycznym, ale też rafanol, enzymy, witaminę C, B1,B2, PP oraz sole potasu, żelaza, wapnia, magnezu i siarki. Dzięki temu ma liczne lecznicze właściwości, z których warto skorzystać w okresie wzmożonych przeziębień. 

Reklama

Regeneruje wątrobę - przyspiesza odbudowę hepatocytów, wzmaga produkcję żółci i rozkurcza drogi żółciowe. Działa też odtruwająco, pobudza perystaltykę jelit i pomaga w usuwaniu gazów. Polecana jest osobom cierpiącym na częste zaparcia i wzdęcia. 

Łagodzi bóle reumatyczne - działa przeciwzapalnie i lekko przeciwbólowo. Pomaga w usuwaniu szkodliwych związków przemiany materii i nadmiaru wody. Spowalnia też osiadanie kryształków soli na powierzchni stawów. 

Wzmacnia włosy - reguluje wydzielanie gruczołów łojowych skóry głowy i zmniejsza łupież. Działa też odkażająco i zmniejsza stany zapalne mieszków włosowych. 

100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy