Reklama

Czekolada poprawia pracę mózgu

Regularne jedzenie ciemnej czekolady wpływa na poprawę funkcji poznawczych - pamięci, uwagi i koncentracji wskazują najnowsze badania. Wszystko za sprawą flawonoli zawartych w kakao.

Naukowcy odkryli, że regularne jedzenie czekolady ma istotny związek z poprawą funkcji poznawczych. Jak podkreślają specjaliści, zbawienne działanie ciemnej czekolady jest niezależne od ogólnych nawyków żywieniowych. Z przeprowadzonych badań wynika, że czekolada, a konkretnie flawonole zawarte w kakao, istotnie poprawiły wyniki testów poznawczych osób, które brały udział w eksperymencie.

Z badań opublikowanych w magazynie "Appetite" wynika, że czekolada poprawia pamięć, czy koncentrację. Eksperci sugerują, że regularne spożywanie czekolady może również opóźnić pogarszanie się wraz z wiekiem tych funkcji.

Reklama

Wysokie poziomy flawonoli znajdują się w ciemnej czekolady, ale również w herbacie, czerwonym winie, winogronach i jabłkach.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy