Reklama

Czekoladowe zajączki dobre dla zdrowia

Jeśli uwielbiasz czekoladę, ale zastanawiasz się, czy możesz sobie pozwolić na czekoladowego zajączka lub jajko, mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Niewielkie ilości czekolady mogą być zdrowe dla twojego serca i obniżyć ciśnienie krwi.

Warto przy tym wybierać ciemną czekoladę, zamiast mlecznej lub białej.

Niemieccy specjaliści od żywienia monitorowali przez ostatnie 10 lat 19 357 dorosłych w wieku od 35 do 65 lat, analizując związek ich stylu życia z chorobami na jakie zapadały te osoby.

Ci, którzy pałaszowali najwięcej czekolady (średnio 7,5 grama dziennie) mieli niższe ciśnienie krwi, a ryzyko wystąpienia ataku serca lub udaru było mniejsze o 39 proc. w porównaniu do tych, którzy jedli jej najmniej (1,7 grama).

- Gdyby ludzie z grupy jedzącej najmniej czekolady zwiększyli swoje spożycie o 6 gramów dziennie, można by oczekiwać, że w ciągu dziesięciu lat zdarzyłoby się o 85 zawałów mniej (na 10 000 osób) - powiedział prowadzący badania Brian Buijsse.

Reklama

Naukowcy zaznaczają, że są potrzebne dalsze badania, które wyjaśniłyby, dlaczego czekolada sprzyja sercu.

Wcześniejsze prace sugerują, że kluczem do rozwiązania zagadki mogą być flawonoidy, które wpływają na poziom tlenku azotu we krwi.

Flawonoidy występują w kakao, którego większe ilości są używane do produkcji ciemnej czekolady - dlatego właśnie jej działanie jest bardziej efektywne niż czekolady mlecznej lub białej.

Eksperci ostrzegają jednak przed pokusą objadania się czekoladą. 100 gram czekolady zawiera około 500 kalorii. Aby nie przybrać na wadze, należy o tym pamiętać, komponując swoje codzienne menu.

AFP tłum. IG

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciśnienie | czekolady | zdrowie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy