Czym słodzić, by było zdrowo

Jeśli nie chcesz, nie musisz rezygnować ze słodkiej kawy czy ulubionego ciasteczka. Wystarczą tylko małe zmiany…

I. Miód

Powstaje z przetworzonego nektaru kwiatowego lub spadzi. Jego barwa, smak i skład zależą od tego, z jakiej rośliny został pozyskany. Miodem możemy posłodzić kawę, herbatę czy koktajle, dodać go do deserów i sałatek owocowych, posmarować nim kanapki. Poza cukrami (m.in. glukozą i fruktozą) w miodzie kryją się też enzymy, kwasy organiczne, związki białkowe oraz łatwo przyswajalne witaminy i minerały. Miody mają niebagatelny wpływ na zdrowie. Przede wszystkim korzystnie działają na serce, poprawiają krążenie i obniżają ciśnienie krwi. Usprawniają też pracę układu nerwowego, poprawiają samopoczucie, zwalczają bezsenność. Poza tym chronią nas przed grypą!

Stewia

Reklama

To supersłodka roślina z Paragwaju i Brazylii. Jest 200 razy słodsza od cukru, a zawiera... zero kalorii! Rozpuszcza się w wodzie i alkoholach, jest odporna na bardzo wysoką temperaturę. Nadaje się więc i do słodzenia napojów, i do gotowania oraz pieczenia! W stewii nie brakuje białka, cennych minerałów i mikroelementów, m.in. wapnia, potasu, magnezu, żelaza, chromu. Ma zbawienny wpływ na naszą wątrobę.

Ksylitol

Jest nazywany cukrem brzozowym. Otrzymuje się go przez działanie wodą na drewno brzozy. Wygląda i smakuje jak zwyczajny cukier, a ma 2 razy mniej kalorii! Ksylitol pomaga też w inny sposób dbać o zdrowie. Ułatwia m.in. przyswajanie wapnia, polecany jest osobom chorującym na osteoporozę. Dodatkowo skutecznie uodparnia nas na wszelkie bakterie oraz wirusy.

Lukrecja

To dobroczynna roślina z południa Europy, rośnie też w Azji. Jej słodycz znajduje się w korzeniu. Smak lukrecji przypomina anyż. Nadaje się do herbatek, naparów ziołowych, a także do robienia przetworów i pieczenia ciast. Korzeń lukrecji, poza tym, że jest słodki i niezwykle aromatyczny, rewelacyjnie wpływa na nasze zdrowie! Warto stosować go przy przeziębieniach, nadciśnieniu, kłopotach z żołądkiem. Lukrecja ma m.in. właściwości antyalergiczne, antybakteryjne i przeciwzapalne. Poza tym działa moczopędnie, sprawdzi się więc podczas stosowania diety odchudzającej. Uwaga: przeciwwskazaniem do jej stosowania jest tendencja do wysokiego ciśnienia.

Fruktoza

Fruktoza jest węglowodanem prostym, którego źródłem są owoce, dlatego nazywana jest cukrem owocowym. Jej największą zaletą jest to, że ma niski tzw. indeks glikemiczny. Po spożyciu tego cukru nie dochodzi do szybkiego wzrostu poziomu insuliny we krwi, a później do szybkiego jej spadku, co wywołuje nagłe ataki głodu. Fruktoza jest prawie dwa razy słodsza od cukru białego, dlatego do słodzenia zużywa się jej znacznie mniej. Zmniejsza się w ten sposób kaloryczność potraw lub napojów, zapobiegając otyłości. Ponadto używanie fruktozy zamiast cukru ogranicza powstawanie próchnicy zębów. Jednak spożywanie jej w nadmiarze może być szkodliwe.

Sy rop klonowy

Produkuje się go głównie w Kanadzie i USA, pochodzi z pnia klonu cukrowego. Gęsty syrop o bursztynowej barwie i specyficznym drzewnym zapachu ma mniej kalorii niż cukier i miód. Można go używać w roli polewy do naleśników i gofrów, jako dodatek do owoców, tostów na słodko, ciast, deserów, a także sałatek i sosów. W syropie znajduje się bardzo dużo cennych soli mineralnych, które znakomicie wpływają na pracę serca.

Syrop daktylowy

Ten ciemnobrązowy, bardzo gęsty i niezwykle słodki płyn uzyskiwany jest podczas mielenia daktyli. Doskonały do słodzenia herbaty i kawy. Warto go też używać do ciast i ciasteczek - zyskują wspaniały smak! To produkt całkowicie naturalny, nie dodaje się do niego konserwantów. Nie wywołuje alergii. Syrop z daktyli zaleca się osobom z problemami trawiennymi. Zwalcza zaparcia dzięki dużej zawartości błonnika. Bogaty jest również w salicyliany działające jak... aspiryna!

Melasa

Ten czarny, gęsty i słodki syrop wytwarzany jest z łodygi trzciny cukrowej w procesie produkcji cukru trzcinowego. Melasę można dodawać do ciast, a także używać do słodzenia ciepłych oraz zimnych napojów. Dobrze smakuje jako marynata do mięs, można nią zastąpić miód. Melasa zawiera o połowę mniej kalorii niż cukier. Wiele w niej ważnych dla zdrowia składników odżywczych, w tym witamin z grupy B oraz minerałów, przede wszystkim wapnia oraz żelaza (łyżeczka melasy zawiera tyle wapnia, co szklanka mleka, a żelaza tyle, co dziewięć jaj!). Warto więc zastąpić cukier melasą, by wspomóc pracę układu krążenia oraz chronić kości.


Dowiedz się więcej na temat: cukier | fruktoza | syrop | melasa | USA

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje