Dawne lekarstwa na współczesne choroby

Czy program zdrowia oparty na sposobie odżywiania opisanym przez XII - wieczną mniszkę, św. Hildegardę z Bingen, może być ratunkiem na współczesne choroby?

Odkrycia i przepisy żyjącej w XII wieku mniszki Hildegardy z Bingen są dziś źródłem inspiracji dla wielu lekarzy, poszukujących w medycynie naturalnej lekarstw na współczesne choroby cywilizacyjne. Najnowsze wyniki badań dotyczące profilaktyki nowotworów i odżywiania potwierdzają to, co Hildegarda napisała 850 lat temu. "Okazuje się, że właściwy sposób odżywiania pomaga zachować zdrowie, obniżyć odsetek chorób o 40 proc., a w przypadku raka jelit nawet o 50 proc. i zapobiec zachorowaniu na raka i inne choroby cywilizacyjne." - pisze we wstępie do książki " Żywność, która leczy. Terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen" dr Wighard Strehlow.

Kim była Hildegarda?

Reklama

Urodzona w Galii w 1098r. benedyktynka Hildegarda z Bingen była mistyczką, wizjonerką, reformatorką Kościoła a także uzdrowicielką, zielarką i kompozytorką. Przez Kościół katolicki uznana za świętą. Od wczesnego dzieciństwa Hildegarda miewała wizje, podczas których malowała i komponowała. ( Współczesny neurolog Oliver Sacks sugeruje, że wizje świętej miały podłoże migreniczne - malowane podczas wizji obrazy odpowiadają bowiem obrazom widzianym przez pacjentów podczas ataków migreny). Jest autorką pisma filozoficzno - religijnych, poezji, utworów muzycznych oraz trzech ksiąg medycznych. Hildegarda jako pierwsza opisała uzdrawiające siły ziół i przypraw. Współcześni nazywali ją "Sybilla znad Renu".

Jak to działa?

Hildegarda wyszczególnia sześć podstawowych zasad życiowych, dzięki którym zapewnimy sobie równowagę wewnętrzną i zdrowie:

• właściwy wybór artykułów spożywczych

• życie w harmonii z przyrodą

• zachowanie równowagi pomiędzy ruchem i spokojem

• uregulowanie rytmu snu i czuwania

• wspomaganie usuwania zanieczyszczeń i szkodliwych substancji z krwi, limfy i tkanki łącznej

• harmonia "duchowa" - umiejętność przemiany negatywnych uczuć w pozytywne.

Duża ilość jedzenia i picia, która ma symbolizować wysoki status zachodnich społeczeństw jest najpoważniejszą przyczyną chorób. A wyścig szczurów i bieg za sukcesem, pozbawiają nas radości życia, spokoju i harmonii. Dzięki urozmaiconej, ale wyważonej diecie program zdrowia Hildegardy umożliwia powrót do zdrowia i radości życia.

Recepta na zdrowie

Podstawa medycyny świętej z Bingen jest holistyczne, całościowe patrzenie na człowieka, który składa się z ciała i duszy. Gdy choruje jeden organ, należy się skupić na całym człowieku, nie ograniczając się wyłącznie do chorego miejsca. Dlatego, wg Hildegardy pierwszym krokiem w kierunku zdrowia jest wybór odpowiednich artykułów spożywczych. "Odżywianie w oparciu o wskazówki Hildegardy bazuje na wiedzy o uzdrawiających siłach tkwiących w artykułach spożywczych, a przede wszystkim w orkiszu, owocach i warzywach , zdrowych rybach i mięsie traktowanym jako dodatek oraz ziołach i przyprawach jako środkach wspomagających trawienie".

Hildegarda opisuje wiele chorób wywołanych sposobem odżywiania, np.: migrena, astma, bóle głowy, zapalenie oskrzeli, choroby układu nerwowego i stany wyczerpania.

Orkisz

Orkisz (Triticum spelta) jest najbardziej wartościowym przedstawicielem pszenicy. To rodzaj zboża zawierającego prawie wszystko, czego człowiek potrzebuje do życia: węglowodany, proteiny, tłuszcze, zawiera także 45 najważniejszych minerałów i mikroelementów. Orkisz może rosnąć bez chemii nawet w trudnych warunkach. Dzięki swojej wytrzymałości nie potrzebuje nawozów i środków ochrony a gruba osłonka chroni ziarna przed opadami radioaktywnymi i skażeniami powietrza.

Doskonała rozpuszczalność orkiszu w wodzie powoduje, że składniki są tak szybko przyswajane, jak pokarm płynny. W ten sposób wszystkie komórki ciała zostają szybko odżywione.

Zboże to jest dobrze tolerowane także przez osoby cierpiące na alergie pokarmowe. Co więcej, wiele rodzajów alergii można wyleczyć poprzez wyeliminowanie pszenicy i zastąpienie jej orkiszem. Potwierdza to ponad piętnastoletnie doświadczenie medyczne dra Wigharda Strehlowa: " Uzdrawiające i dobroczynne działanie diety orkiszowej obejmuje cały organizm, czemu towarzyszy obserwowane przez wszystkich pacjentów dobre trawienie. Dzięki diecie orkiszowej poprawia się ogólne samopoczucie, wydajność i koncentracja" .

Z orkiszu można otrzymać wszystkie produkty potrzebne do pieczenia i gotowania: ziarna orkiszu gotowane jak ryż, orkiszowe kernotto , Habermas - kaszkę, mąkę a nawet orkiszową kawę.

Kasztany jadalne i koper

Równie cennym, co orkisz produktem spożywczym są kasztany jadalne zawierające cenne garbniki i bioflawonoidy pomocne w usuwaniu stresu i naprawie naczyń krwionośnych. W swoim dziele "Physica" Hildegarda zaleca spożywanie jadalnych kasztanów we wszelkich stanach osłabienia organizmu. Zawierają cenne składniki mineralne i mikroelementy: żelazo, cynk, miedź, mangan, magnez, wapń, potas.

Kobietom Hildegarda polecała szczególnie Koper włoski zawierający fitohormony dodające energii w okresie klimakterium. Koper pobudza także wydzielanie mleka, wspomagając kobiety karmiące. Przeciwdziała także nieprzyjemnemu zapachowi ciała i z ust. W medycynie Hildegardy koper jest uniwersalnym środkiem leczniczym stosowanym podczas dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

Owoce i warzywa nigdy na surowo

Owoce i warzywa nigdy nie powinny być, zdaniem Hildegardy, spożywane na surowo, należy je ugotować, usmażyć, upiec albo ususzyć. Jednym z niewielu gatunków owoców, które można jeść na surowo nie szkodząc zdrowiu jest pigwa. Owoc sprawdza się w leczeniu reumatyzmu i artretyzmu obniżając poziom kwasu moczowego we krwi.

Zdaniem świętej z Bingen gotowanie potraw stanowi konieczny warunek dobrego trawienia. " jeśli człowiek zjadł surowe jabłka, gruszki lub warzywa albo inne nieugotowane potrawy , wówczas nie mogą one ugotować się do miękkości w jego żołądku, bowiem nie zostały uprzednio odpowiednio przygotowane. Wskutek tego z potraw, które powinny być przyrządzone na ogniu lub z jakąś przyprawą, taką jak sól lub ocet, i w ten sposób właściwie zneutralizowane - wypływają złe soki. Docierają one do śledziony i powodują jej obrzmienie i bolesność" - pisze św. Hildegarda.

Kuchenne trucizny

Zdaniem świętej z Bingen wszystkie choroby mają źródło w nieprawidłowym sposobie odżywiania. Dlatego tez z menu należy wykluczyć tzw. "trucizny kuchenne": truskawki, brzoskwinie, śliwki i pora, w których Hildegarda dopatruje się substancji wywołujących choroby.

Hildegarda z Bingen nie opisała wielu owoców i warzyw, które do Europy trafiły dopiero po odkryciu Ameryki, jednak leczący dziś wg jej wskazówek dr Wighard Strehlow uważa, że aby oczekiwać leczniczych efektów stosowania kuchni Hildegardy należy zrezygnować z warzyw psiankowatych; ziemniaków, pomidorów, papryki i bakłażanów, które mogą działać psychotropowo.

Dowiedz się więcej na temat: lekarstwa | choroby | diety

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje