Dieta antyrakowa

Każdy z nas słyszał zapewne, że to, co jemy ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Naukowcy dodają także, że styl życia, w tym dieta, mają wpływ na prawdopodobieństwo zachorowania na raka.

W diecie ludzi Zachodu dominują potrawy przetworzone, naszpikowane konserwantami, ulepszaczami i różnego rodzaju wypełniaczami. Zdaniem neurologa dr. Davida Servan-Schreibera taki sposób odżywiania sprzyja powstawaniu i rozwojowi nowotworów. Potwierdzają to badania naukowe.

Reklama

Dieta antyrakowa składa się w głównej mierze z warzyw, do których dodaje się oliwę z oliwek i przyprawy. Mięso i owoce stanowią dodatek do posiłku. Co warto włączyć do menu, a co z niego wyeliminować?

Zielona herbata - jest silnym antyoksydantem ( ułatwia eliminowanie toksyn z organizmu), bogata w polifenole - związki ograniczające tworzenie się nowych naczyń krwionośnych, niezbędnych do wzrostu nowotworów i tworzenia przerzutów. Zielona herbata, w przeciwieństwie do czarnej, nie jest poddawana procesowi fermentacji, a tym samym pozbawiana polifenoli.

Badania na myszach wykazały, że ten rodzaj herbaty blokuje działanie chemicznych substancji powodujących powstawanie i rozwój raka piersi, płuc, przełyku, żołądka i okrężnicy.

Zawarte w zielonej herbacie katechiny działają przeciwwirusowo, spowalniają starzenie a także mają korzystny wpływ na nasze samopoczucie.

Soja - zawiera fitoestrogeny, związki podobne do żeńskich hormonów - estrogenów. Wykazano, że działanie soi hamuje rozwój raka piersi, niestety tylko u tych kobiet, które spożywały ją od dzieciństwa. Zawarte w soi izoflawony przeciwdziałają także wielu innym odmianom raka.

Ziarna soi mają właściwości obniżające poziom cholesterolu i cukru w organizmie, chroniąc go przed zawałem i cukrzycą.

Kurkuma i curry - Kurkuma - żółty proszek będący podstawowym składnikiem curry, jest najsilniejszym znanym środkiem przeciwzapalnym, stąd indyjską przyprawą coraz bardziej interesują się firmy farmaceutyczne. Najmocniejsze działanie wykazuje kurkuma zmieszana z czarnym pieprzem, papryką, rozmieszana w oliwie - w ten sposób przygotowana przyprawa jest najlepiej wchłaniana przez organizm.

Badania laboratoryjne wykazały, że kurkuma wzmacnia działanie chemioterapii i ogranicza wzrost guza a także ogranicza wzrost wielu rodzajów raka, m.in. okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników i białaczki.

Substancje zawarte w kurkumie - kurkumina i jej pochodne mogą także stanowić naturalną alternatywę dla antybiotyków.

Grzyby - (shiitake, maitake, boczniaki) - Japońskie badania dowiodły, że u pacjentów, którym podawano ekstrakt z grzybów, wzrosła liczba i aktywność komórek obronnych, spowalniał się także rozwój guza.

Imbir - Jest silnym antyoksydantem, wykazuje działanie przeciwzapalne. Wykazano także, że ogranicza powstawanie nowych naczyń krwionośnych. A napar z imbiru pomaga w pozbyciu się nudności podczas ciąży a także po chemio- i radioterapii.

Warzywa krzyżowe (brukselka, brokuły, kalafior, kapusta) - Zajmują jedno z czołowych miejsc na liście produktów antynowotworowych. Zawierają silne związki antyrakowe. Proces gotowania niszczy zawarte w nich cenne składniki, dlatego zaleca się duszenie lub krótkie smażenie tych warzyw pod przykryciem. Te, które się da, np. kapustę pekińską, należy jeść na surowo.

Warzywa krzyżowe zawierają fitoestrogeny i flawonoidy hamujące metabolizm nowotworów a także silne substancje kancerogenne hamujące rozwój guzów.

Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | styl życia | samopoczucie | Piersi | kwasy | warzywa | omega | dieta | Maria Winiarska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje