Reklama

Dieta bez złych duetów to mniejsze ryzyko demencji

Francuscy badacze stwierdzili, że demencja może być skutkiem nie tylko złej diety, ale także łączenia ze sobą pewnych pokarmów.

Naukowcy zbadali grupę ponad 600 osób. Wszystkie jadały podobne produkty i w zbliżonej ilości. Jednak tylko u niektórych z czasem rozwinęła się demencja. Okazało się, że przyczyną było łączenie w jednym posiłku produktów mięsnych z pokarmami bogatymi w skrobię (np. ziemniakami, ryżem, makaronem) oraz słodyczami (np. ciastkami) i alkoholem. Natomiast ci badani, którzy mięso łączyli z warzywami, nie zachorowali na demencję (lub tylko nieliczni). 

W innych badaniach udało się naukowcom wskazać siedem superproduktów ochronnych dla mózgu. Są to: zielone warzywa liściaste (np. sałata, kapusta, jarmuż), rośliny strączkowe (np. fasola, bób), orzechy (np. włoskie, laskowe, brazylijskie), owoce jagodowe (zwłaszcza borówki i jagody), produkty z pełnego ziarna (np. chleb razowy, brązowy ryż), tłuste ryby morskie (np. dorsz, makrela, śledź), oliwa z oliwek. Profilaktyka demencji to także dbanie o prawidłowe ciśnienie krwi, m.in. poprzez ograniczenie spożycia soli. Wykazano, że gdy jest podwyższone, ryzyko schorzenia rośnie o 49 proc.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama