Dieta Dukana - prawdy i mity

Zwolenników diety Dukana przybywa w zastraszającym tempie. Wszystko za sprawą szybkich i łatwych do osiągnięcia efektów. Czy faktycznie dieta proteinowa jest wybawieniem z nadwagi i otyłości?

Zasady diety są proste. Dieta dzieli się na cztery etapy. W pierwszym, trwającym kilka dni, można spożywać chude produkty wysokobiałkowe: chude mięso, ryby, drób, jajka i chudy nabiał. W tym czasie dozwolone jest spożycie 2 łyżek otrąb na czczo, aby uniknąć zaparć.

Reklama

Druga faza nazywana fazą utraty wagi zakłada wprowadzenie warzyw do jadłospisu w układzie na przemiennym (dni białkowe, dni białkowo-warzywne). Dopuszczalne są różne kombinacje, np.: tydzień białkowy i warzywno-białkowy lub dzień białkowy, dzień warzywny. Ten etap trwa do momentu osiągnięcia satysfakcjonującego wyniku. Ostatnia faza to stabilizacja, która trwa w zależności od tego ile kilogramów udało się zrzucić. Na tym etapie wprowadza się dodatkowe drobne przekąski węglowodanowe, niewielkie ilości sera żółtego. W dalszym ciągu raz w tygodniu należy stosować reżim białkowy.

Dlaczego się chudnie?

To nie są czary tylko nasza fizjologia. Mimo tego, że na Dukanie można jeść ile się chce, to stosując się do jej zasad przyjmujemy mniej kalorii, niż potrzebuje nasz organizm. Wszystko za sprawą ciał ketonowych, powstających w procesie trawienia białka (jeśli nie spożywamy węglowodanów), które tłumią apetyt. Dodatkowo nasz mózg, który potrzebuje glukozy żeby funkcjonować, musi uzyskać ją z własnych zapasów energetycznych, czyli z tkanki tłuszczowej. Stąd mamy ten spektakularny spadek masy ciała.

Zalety i wady

Dukanowcy podkreślają, że do długotrwałego stosowania reżimu przekonuje ich prostota diety, brak odczucia głodu i szybkie efekty. Są to na pewno zachęcające czynniki aby przejść na dukana, jednak trzeba jeszcze poznać druga stronę medalu, czyli negatywne skutki dukana?

O złych skutkach diety Dukana można powiedzieć wiele. Problemy, jakie mogą nas spotkać możemy podzielić na szybko widoczne i te, które "wyjdą" dopiero po latach. Do tych pierwszych zaliczamy uporczywe zaparcia, które w krytycznych sytuacjach trzeba leczyć chirurgicznie, gdyż jelita mogą nie dać sobie rady z tak dużą ilością białka (które działa zatwardzająco na stolec) i brakiem błonnika pokarmowego i tłuszczu, które wspomagają wypróżnienia.

Kolejny skutek diety Dukana to problem z nerkami i wątrobą. Stosując dietę wysokobiałkową stężenie szkodliwych produktów przemiany materii takich amoniak, ciała ketonowe, mocznik wzrasta w straszliwym tempie co może być za dużym wyzwaniem dla organów, które neutralizują te substancje (nerki, wątroba).

Trzecim efektem ubocznym reżimu białkowego jest drastyczne obniżenie koncentracji, umiejętności skupienia się, myślenia. Wszystko za sprawą braku węglowodanów, którymi żywi się mózg.

Do tego samego worka minusów dodać możemy jeszcze problemy z wypadającymi włosami, matową, brzydką cerą - wszystko przez brak dobroczynnych tłuszczy i substancji przeciwutleniających.

Jeśli natomiast chodzi o długotrwałe skutki diety Dukana to musimy się liczyć ze zwiększonym ryzykiem powstania nowotworów (zwłaszcza jelita grubego) ze względu na brak substancji przeciwutleniających (pochodzących z owoców) oraz błonnika pokarmowego. Zbyt wysokie stężenie białka w diecie ma również toksyczny wpływ na ściany naczyń krwionośnych, co może przyczynić się do szybszego powstania miażdżycy.

Magdalena Szymańska www.zdronet.pl

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje