Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna polecana jest szczególnie osobom z chorobami układu pokarmowego. Nie można jeść potraw ostrych, smażonych, wędzonych i kwaśnych. Za to wszystkie muszą zawierać dużą ilość błonnika. Posiłki powinny być niewielkie, pięć lub więcej razy dziennie.

Dozwolone: mąka pszenna; mąka ziemniaczana; makaron - nitki; lane kluski; kasza manna; ryż; kasza kukurydziana; pieczywo pszenne - jasne, dobrze wypieczone, czerstwe; sucharki; biszkopty; jogurt; kefir; mleko chude; świeży twaróg; sery homogenizowane; śmietana słodka, nie tłusta; masło surowe; olej słonecznikowy i sojowy; oliwa z oliwek; jaja na miękko; sosy łagodne na wywarze z jarzyn lub chudego mięsa, podprawione zawiesiną z mleka lub jogurtu z mąką; jarzyny gotowane (bez kapusty) - marchew, szpinak, brokuły, pomidory bez skórki, sałata; jabłka pieczone lub utarte; sok z pomarańczy, grejpfrutów, cytryn; winogrona bez pestek i skórek; cukier; miód; syropy owocowe; galaretki owocowe; kisiele; zupy na wywarach z włoszczyzny i chudego mięsa, dyni, ziemniaków przecieranych, marchwi, podprawiane świeżą śmietaną; zupy owocowe przecierane; chude mięso cielęce, wieprzowe, z kurcząt i indyków, gotowane, pieczone w folii; chude ryby (dorsz, sandacz, karmazyn, szczupak, karp), gotowane, faszerowane, w galarecie; niewielkie ilości chudych wędlin; ziemniaki gotowane lub puree; przyprawy łagodne; cynamon, bazylia, liście laurowe, sól; sok z cytryny; słaba herbata; bawarka; kawa zbożowa z mlekiem; soki owocowe i warzywne niekonserwowane; kompoty przecierane z owoców świeżych lub mrożonych; napary z rumianku, mięty, kwiatu lipy.

Reklama

Zabronione: mąka żytnia i niskiego przemiału; pieczywo niedopieczone, świeże, żytnie na zakwasie, razowe; ciasta; smażone naleśniki; pyzy; kopytka; grzanki; groszek ptysiowy; paszteciki; ciasta francuskie; potrawy z kasz smażone lub zapiekane; zupy na tłustych wywarach z mięs, kości, ryb, grzybów; zupy zaprawiane zasmażką lub tłustą śmietaną; przyprawy do potraw ostre: ocet, pieprz, imbir, papryka, curry, musztarda, itp.; sery żółte, topione, dojrzewające, ostre; jaja na twardo; jajecznica na boczku, słoninie, smalcu, olejach; mięsa tłuste, smażone, pieczone lub duszone z tłuszczem; potrawy z drobiu smażone lub pieczone; knedle; pierogi z mięsem; ryby smażone, solone, wędzone, marynowane; konserwy rybne; wędliny i wyroby wędliniarskie; pasztety; konserwy mięsne; łój; smalec; słonina; boczek; margaryny twarde; masło solone lub topione; placki ziemniaczane; frytki; ziemniaki odsmażane; fasola sucha i szparagowa; kapusta świeża i kiszona; ogórki świeże i kiszone; kalafiory; brukselka; groch zielony i suchy; kapusta pekińska; czosnek; cebula; grzyby świeże i suszone; soczewica; soja; potrawy z warzyw smażone lub duszone; owoce kwaśne i niedojrzałe; słodycze zawierające tłuszcze i używki; napoje alkoholowe; napoje gazowane; kakao; kawa prawdziwa; mocna herbata.

Dowiedz się więcej na temat: potrawy | zupa | dieta | błonnik | diety

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje