Reklama

Dieta odkwaszająca jak zastrzyk energii!

Na wiosnę potrzebujemy doładowania akumulatorów, chcemy poczuć się świeżo i lekko! Zapewnią nam to pokarmy o korzystnym dla zdrowia, wysokim pH.

Każdy pokarm i napój ma swoje pH. Gdy jest ono równe 8 lub więcej, działa zasadotwórczo (inaczej alkalizująco) i sprzyja równowadze kwasowo-zasadowej w organizmie. Wtedy cieszymy się dobrym samopoczuciem, tryskamy energią, ładnie wyglądamy i... mniej ważymy. A tego właśnie nam potrzeba na wiosnę!

Specjaliści radzą, by pokarmy zasadotwórcze stanowiły teraz nawet 80 proc. naszego jadłospisu - ich wykaz znajdziesz w ramce poniżej, w zielonej części. Z kolei produkty o pH równym 7 (neutralne) lub niższym (kwasotwórcze) dobrze jest ograniczyć, by nie potęgowały pozimowego przemęczenia i osłabienia (patrz: pomarańczowa i czerwona część ramki). Warto przy okazji wiedzieć, że to właśnie takie przysmaki mogą odpowiadać za przewlekłe zaparcia i niechciane krągłości na biodrach czy brzuchu...

Reklama

Przykładowe przepisy

Idealny na śniadania

Koktajl brokułowy

POTRZEBNE SKŁADNIKI: 6-7 różyczek świeżego brokuła, łyżka posiekanej natki pietruszki, 4 łyżki kiełków (np. lucerny), szklanka wody mineralnej, ew. 1/2 szklanki kefiru

Brokuły włóż na 3-4 minuty do wrzątku, następnie wyjmij i przelej zimną wodą. Drobno je pokrój i zmiksuj. Dodaj kiełki oraz natkę i miksuj dalej. Otrzymaną papkę wymieszaj z wodą, ewentualnie dolej też kefir. Brokułowy, zasadotwórczy koktajl może być świetną przeciwwagą np. dla kwasotwórczej owsianki lub jajecznicy.

Na obiad zamiast mięsa

Kasza z pieczarkami

POTRZEBNE SKŁADNIKI: 1 szklanka kaszy gryczanej, 10 pieczarek, 1 średnia cebula, 3 szklanki bulionu warzywnego, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki posiekanej natki

Kaszę opłucz, osącz, zalej w garnku bulionem, gotuj na średnim ogniu, aż wchłonie płyn. Pieczarki potnij w plasterki, cebulę obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę, wsyp cebulę, usmaż na złoto. Dodaj pieczarki i duś do miękkości. Połącz z kaszą i jogurtem, chwilę podgrzewaj. Posyp natką.

Najlepsza na kolację

Rukola z pomarańczą

POTRZEBNE SKŁADNIKI: 2 garście rukoli, 1 pomarańcza, 1 burak, 2 łyżki uprażonych migdałów, łyżka soku z cytryny, łyżka oliwy, łyżeczka miodu

Rukolę opłucz i osusz. Pomarańczę sparz, obierz ze skórki, podziel na cząstki i pokrój na kawałki. Ugotuj burak, obierz i pokrój w kostkę. Składniki wymieszaj z uprażonymi migdałami, polej dressingiem z soku z cytryny, oliwy oraz miodu.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy